Ruská letadlová loď do Středomoří proti teroristům. Nebo odpověď USA?

Ruská letadlová loď se bude pohybovat ve východní část Středozemního moře. Do něj byla nedávno  Washingtonem poslána letadlová loď Harry Truman.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov se zapojí do ničení teroristů v Sýrii. Palubní letectvo z ruské lodi udeřit na militanty od října 2016 do ledna 2017, uvedla agentura TASS s odkazem vojensko-diplomatický zdroj. Ten uvedl, že se letadlová loď bude nacházet ve východním Středomoří.
Útočit na teroristy ze vzduchu budou i piloti letecké skupiny ze základny Hmeymim, a budou je koordinovat s námořním letectvem, dodal.

Podle něj na palubě Admirála Kuzněcova se bude v době operace nacházet 15 strojů Su-33 a MiG-29, stejně jako více než deset útočných vrtulníků typu konstrukční skupiny Kamov.

Ruská média nijak nezmiňují, že by šlo o nějakou odpověď na přesun americké letadlové lodě Harry Truman do Středomoří. O tomto přesunu například deník The Wall Street napsal, že se Washington rozhodl předvést demonstraci síly a varování Rusku.

Letadlová loď musí udržet Rusko „na uzdě” ve Středozemním moři, uvedl deník The Wall Street Journal s odvoláním na vojenské zdroje. Přemístění lodě Harry Truman by mělo vést Moskvu, aby „dvakrát přemýšlela”.

“Je to v první řadě ukázka „flexibility a schopnosti amerického námořnictva,”zdůraznila publikace.

Přejít nahoru