Rok 2016 je v Německu rokem strachu!

Strach z teroristických útoků v Německu vzrostl na rekordních 73 procent,  což znamená nárůst o 21 procent, podle průzkumu R+V Versicherung.

“Nikdy předtím v našich průzkumech se strach z terorismu během jednoho roku takhle drasticky nezvýšil,” uvedla vedoucí průzkumu Brigitte Römstedtová.

Na druhém místě pomyslného žebříčku  je s 68 procenty  strach z politického extremismu, což představuje nárůst o 19 procent. 67 procent respondentů se obává napětí z přílivu cizinců.

“Drtivá většina Němců má strach, že ztratí kontrolu nad státem díky uprchlické krizi a přehnaných očekávání politiků – katastrofální rozhodnutí politické třídy,” komentoval politolog a poradce R+V Versicherung  Manfred G. Schmidt, tento výsledek. Dvě třetiny občanů se obávají, že vysoký počet žadatelů o azyl zahltí  Německo a jejich úřady (66 procent) a že politici nejsou schopni zvládnout tento úkol (65 procent).

“2016 je rokem strachu,” říká Schmidt. Došlo k hodnotovým změnám  v žebříčku. „Obavy o peníze, zdraví a životní prostředí“  v minulých letech se stále držely  na nejvyšších místech. Ale nyní jsou překryty vážnými hrozbami, jako je teror, extremismus či dluhová krize v EU.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru