Turecko obvinilo Evropský parlament z propagace terorismu

Propagování sil sebeobrany syrských Kurdů Europarlamentem je nepřípustné, Ankara je pokládá za teroristickou organizaci napojenou na Stranu kurdských pracujících (PKK), prohlásil tiskový mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

Toto prohlášení učinil v souvislosti s výstavou, která začíná v Evropském parlamentě a na níž jsou vystaveny fotografie bojovníků sil sebeobrany syrských Kurdů a vůdce PKK Abdullaha Öcalana, který byl v Turecku odsouzen k doživotnímu vězení.

„Propaganda terorismu je neslučitelná s pojmem svoboda slova. Jestliže organizátoři výstavy věnované teroristům ospravedlňují to, co dělají, tím, že údajně jedna teroristická organizace bojuje s jinou teroristickou organizací — IS (v Rusku zakázaná), pak bychom jim mohli doporučit, aby zorganizovali i výstavy věnované teroristům ze skupin Fronta an-Nusrá, Hizballáh a z režimu Bašára Asada”, řekl Kalin v interview pro agenturu Anadolu.Podle jeho slov je pro Ankaru jen těžko pochopitelné, o co usiluje Evropský parlament, když „vyzdvihuje organickou odbočku PKK, kterou samotná Evropská unie pokládá za teroristickou organizaci.

„Ta skutečnost, že Evropský parlament se stává prostorem, který dělá reklamu teroristické organizaci, je přímým důkazem dvojího metru, o kterém hovoří Turecko… Pravý cíl evropských politiků, kteří při každé vhodné příležitosti kritizují turecké zákony týkající se boje s terorismem, vyšel najevo díky této události”, dodal Ibrahim Kalin.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru