Miloš Zeman má jasno: Zrušte sankce! Nikdy nikomu nepomohly!

“A já bych chtěl proto vyjádřit jedno přání. Až sem za rok přijedeme, abychom vám mohli oznámit, že sankce, které poškozují naše zemědělství i náš průmysl, byly zrušeny,” těmito slovy zakončil prezident Miloš Zeman projev na výstavě Země živitelka.

“Tak jsem si myslel, že budu jediný kacíř, který tady bude mluvit o sankcích, a najednou se strhla lavina, a jsem rád, že o tom mluví i další. Ale dovolte mi, abych místo pozdravu zemědělcům a přáním úspěchů v jejich práci, mluvil o tom, co je povinností politiků mají-li opravdu zemědělcům pomáhat,” zahájil prezident ČR Miloš Zeman čtvrtý srpnový čtvrtek svůj projev při zahájení výstavy „Země živitelka 2016“.

“Ta diagnóza je poměrně jasná, ale horší je terapie. Diagnóza zní, že díky zablokování vzájemného obchodu mezi Evropskou unií a Ruskou federací se na zemědělský trh dostaly přebytky vepřového, které se dříve vyvážely do Ruské federace a podobně, a Milan Teplý z Madety by o tom mohl mluvit, se zablokoval i vývoz mléka a mléčných výrobků. Čili diagnóza je jasná, a teď pojďme k terapii!” vyzval na dálku odpovědné činitele český prezident.

“Chtěl bych vám říci svůj názor, že sankce nikdy nikomu nepomohly. A jako příklad vždy uvádím Kubu, kde sankce byly aplikovány padesát let bez jakéhokoli výsledku, teprve teď je prezident Obama zrušil. Sankce jsou výrazem bezradností, a mají-li pomoci politici našemu zemědělství, tak konkrétně Česká republika by měla na Evropské radě konečně jasně říci svoje, dosud bohužel váhavé, stanovisko, a připojit se k těm zemím, které navrhují zrušení sankcí. Už to navrhoval francouzský ministr hospodářství Macron, mluvil o tom i německý ministr zahraničí Steinmeier, ale stále v Evropské radě jsou lidé, kteří se bojí rozhodnout, bojí se zrušit sankce,” konstatovala hlava státu.

“A já bych chtěl proto vyjádřit jedno přání. Až sem za rok přijedeme, abychom vám mohli oznámit, že sankce, které poškozují naše zemědělství i náš průmysl, byly zrušeny,” uzavřel svůj projev prezident Miloš Zeman, který si vyslechl i jeho předchůdce Václav Klaus.

(KPa, pz.cz, Foto: Petr Bonek / Shutterstock.com)

Přejít nahoru