Soud ve Francii zrušil zákaz nošení burek

Sťažnosť proti zákazu podali Liga pre ochranu ľudských práv a organizácia Kolektívne proti islamofóbii.

Najvyšší francúzsky správny súd zrušil zákaz celotelových plaviek nazývaných burkiny, ktoré nosia niektoré moslimky zakrývajúc si nimi celé telo vrátane hlavy s výnimkou tváre. V zdôvodnení poukázal na to, že ide o opatrenie diskriminačného charakteru.

Informáciu priniesli francúzske médiá, ako aj tlačové agentúry AP a DPA či rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Zákaz celotelových plaviek podpísal koncom júla starosta Cannes David Lisnard. Tento krok sa podľa vlastných slov rozhodol podniknúť z “bezpečnostných dôvodov”. “(Plavky) ostentatívne vyjadrujúce náboženskú príslušnosť by mohli v období, keď sú Francúzsko a jeho bohoslužobné miesta terčom teroristických útokov, predstavovať riziko ohrozenia verejného poriadku,” dodal starosta na margo opatrenia, ktoré na plážach v Cannes a následne ďalších dvoch letoviskách na juhu krajiny malo aktuálne platiť do konca augusta. Medzičasom sa však k zákazu pripojilo asi 30 lokalít.

Sťažnosť proti zákazu v meste Villeneuve-Loubet neďaleko Nice podali Liga pre ochranu ľudských práv a organizácia Kolektívne proti islamofóbii vo Francúzsku.

Na problém nepanujú však zhodné názory ani v rámci francúzskej vlády.

Podporu miestnym zákazom burkín vyjadril pred viac ako týždňom i francúzsky premiér Manuel Valls. Podľa jeho názoru tieto plavky vychádzajú zo “zotročenia ženy”, a preto nie sú zlučiteľné s francúzskym hodnotovým systémom. Premiér však neskôr pre médiá zdôraznil, že nie je za ich celoštátny zákaz.

Znalci pomerov po dnešnom verdikte najvyššieho správneho súdu, Štátnej rady, zdôrazňujú, že bude mať charakter precedensu, a teda sa od neho v budúcnosti môžu odvodzovať rozhodnutia týkajúce sa aj iných miest vo Francúzsku.

(KPa, kv.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru