Erdogan: My máme svého Alláha a taky své tanky a děla!

Turecký prezident pokračuje v útocích proti Západu, obvinil především USA a Německo z podpory pučistů.

“Západ se postavil na stranu pučistů,” řekl Erdogan ve středu na mimořádném zasedání Rady náboženství v Ankaře. “Západ není na straně legitimní vlády Turecka, je na straně pučistů,“ pokračuje v nezmenšené míře Erdogan v útocích proti Západu.

Turecký prezident citoval svého zesnulého známého, který mu kdysi řekl o Západu: “Pokud mají svá letadla, tanky a děla … tak my máme svého Alláha”.

“Ano, my máme svého Alláha a samozřejmě také tanky a děla ..”, upřesnil nyní Erdogan za potlesku náboženských učenců.

Erdogan oznámil, že v příštích 48 hodinách se setká s vedením bezpečnostních sil. Armáda a tajné služby byly restrukturalizovány po pokusu o převrat a nyní jsou přímo podřízeny vládě, to znamená prezidentu Erdoganovi.

V úterý byl Erdogan v Ankaře tvrdě napaden od zástupců Západu. To vyvolává otázku, jak to bude dále se strategickým partnerstvím Turecka a Spojených států, pokud Washington odmítne vydat islámského kazatele Fethullah Gülena.

Kromě toho si Erdogan opakovaně stěžoval, že od pokusu o převrat, žádní zahraniční politici nepřijeli do Turecka, zatímco ve Francii a Belgii byly přijaty delegace pučistů.

“Ti, které jsme považovali za své přátele, stojí na straně pučistů a teroristů,” řekl prezident.

Gülen je jediný, kdo může být nebezpečný pro Erdogana. Erdogan připustil, že kazatel má své příznivce, které nyní viní z pokusu o převrat.

“Ačkoli měli mnoho odlišností, se kterými jsem nesouhlasil, osobně jsem jim pomohl v dobré víře a to navzdory obavám z komplikací,” řekl ke Gülenově organizaci. Erdogan a Gülen se názorově rozešli v roce 2013.

Červencový neúspěšný pokus o převrat (15. 7.) je označen jako “Boží dar” pro Erdogana. Gülenovo hnutí v Turecku je považováno za teroristickou organizaci. Bylo propuštěno více než 1000 vojáků kvůli údajné vazbě na Gülena. Celkově bylo vyšetřováno více než 60.000 vojáků, policistů, úředníků a učitelů, mnohým z nich byl pozastaven výkon povolání, někteří byli propuštěni nebo zatčeni.

Předseda Rady náboženství Mehmet Görmez, vyzval Gülenovy příznivce, aby nebyli „poslušnými roboty v síti”. Gulen podle něj nikdy nebyl náboženským učencem.

Muslimové Kazachstánu pohrozili Erdoganovi haagským tribunálem

Fethullah Gülen (* 27. 4. 1941) je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů. Od konce 90. let 20. století žije v USA.

Fethullah Gülen je považován za zakladatele a inspirátora světového sociálního hnutí známé jako Hizmet (Služba), častěji známého pod názvem Gülenovo hnutí. Ve 140 zemích fungují Gülenovy školy.

V roce 2014 na něj byl v Turecku vydán zatykač za údajné vedení teroristické skupiny. Prezident Erdogan se totiž domníval, že zločinci spojení s Gülenem infiltrovali klíčové orgány včetně soudů a policie, ovládli televizní studia a usilují o jeho svržení.

Poté, co se v červenci 2016 část armády pokusila převzít moc v zemi, označil prezident Erdogan Gülena za „strůjce pokusu o převrat“. Po jeho potlačení bylo odvoláno téměř 3000 soudců a státních zástupců.

(KPa, pz.cz, Foto: Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru