IS buduje v Evropě síť zabijáků, kteří čekají na pokyn k útoku

Bývalý člen Islamského štátu odhaľuje stratégiu teroristov IS Európe, z ktorej behá mráz po chrbte. Islamský štát buduje v Európe sieť zabijakov, ktorí čakajú na pokyn k útoku. To tvrdí v rozhovore pre denník The New York Times Harry Safro, bývalý člen tejto teroristickej organizácie, ktorý momentálne čaká v Nemecku na súd. Český informačný server novinky.cz prináša o tomto prípade obsiahly článok.

Harry Safro sa rozhodol odísť z Nemecka do Sýrie, aby spolu ešte s jedným radikálom bojovali v radoch IS. Keď konečne dorazili na miesto, čakalo ich prekvapenie. Príslušník tajnej služby ich poveril inou úlohou.

„Povedali, či by nám nevadilo vrátiť sa do Nemecka, pretože to je to, čo teraz potrebujú. Vždy hovorili, že chcú niečo, čo sa bude odohrávať naraz v Anglicku,Nemecku a Francúzsku,“ citujú novinky.cz z výpovede Safra. Po návrate do Nemecka bol však terorista okamžite zatknutý a umiestnený do väznice v Brémach, odkiaľ poskytol rozhovor pre NYT. Safro v rozhovore odhaľuje stratégiu IS v Európe, z ktorej behá mráz po chrbte. NYT uverejnili výpoveď radikála v článku pod názvom „Ako tajná sekcia IS vytvorila globálnu sieť zabijakov.“

Safro vysvetľuje postup IS v krajinách západnej Európy: “Vysvetlili mi, že v Nemecku nemajú dosť ľudí. Na začiatku vraj nejakých mali, ale jeden po druhom sa zľakli, vydesili sa.A rovnaké to bolo v Anglicku.“ Čo sa týka Francúzska, tak je podľa Safra situácia diametrálne odlišná. “Môj priateľ sa spýtal na Francúzsko a oni sa začali smiať. Ale naozaj smiať, až im tiekli slzy. Potom povedali, o Francúzsko sa nebojte, tam nie je problém.“

Džihádista pre NYT popísal i stretnutie s veliteľom teroristov. “Hovoril otvorene. Povedal nám, že majú množstvo ľudí v európskych krajinách, ktorí čakajú na rozkaz zabíjať Európanov.“ V tejto súvislosti hrozivo pôsobí fakt, že v Európe bez stopy zmizli státisíce utečencov a nikto netuší, kde sa títo ľudia nachádzajú.

Safro popísal aj postup cesty a proces prijatia na území IS. Adepti si mali kúpiť spiatočnú letenku do Turecka a po návrate predstierať, že boli iba na dovolenke. Po vstupe na územie IS ich čakal rovnaký prijímač ako v armáde t.j. zdravotné a fyzické testy, odtlačky prstov a vstupný pohovor.

„Kládli mi normálne otázky, ako sa voláte, kto je vaša matka, odkiaľ pochádza vaša rodina, čo ste vyštudovali, aký máte titul, aké máte ambície a čím by ste sa radi stali,“ citujú noviny.cz.

Safro potvrdzuje aj informáciu, ktorú zverejnil The Washington Post a The Guardian, t.j, že IS vybudoval vlastnú spravodajskú sieť Emni. Túto sieť podľa informácií západných rozviedok používa IS k preprave teroristov na územie Európy. Safro dodáva aj to, že existuje samostané “oddelenie pre európske záležitosti.“ Okrem toho by v Európe mali existovať tzv. “čisté spojky“, o ktorých západné rozviedky vôbec netušia a ktoré dávajú inštrukcie novým zradikalizovaným Európanom.

„Džihádisti, ktorí sa do Európy vypravujú po výcviku na území IS, sú podľa Safra rozdeľovaní do malých skupín, podľa národnosti a jazykov, ktorými hovoria. Nevedia dopredu, s kým ďalším ich IS do Európy vyšle. Svojich komplicov poznajú až tesne pred tým, než sa vydajú na cestu,“ končia svoj článok novinky.cz.

(KPa, hs.sk, Foto: Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com)

Přejít nahoru