Jižní země EU se chtějí vzbouřit proti úsporné politice!

Jihoevropské země – Francie, Itálie, Španělsko, Řecko, Portugalsko, Kypr a Malta – mohou vytvořit „Alianci jihu Evropy” s cílem zrušit politiku rozpočtové zdrženlivosti v EU, uvedl informační portál EurActiv.

V EU existuje Pakt stability a růstu, který omezuje rozpočtové schodky každé země EU do 3% jejího HDP. V případě, že stát překročí tuto hranici, EU zavede proti ni proces nuceného snižování schodku a stanoví lhůtu, do níž musí být splněn. Nucené snížení rozpočtového deficitu může být pro zemi velmi bolestivé, protože vede ke snížení rozpočtových výdajů, snížení ekonomické aktivity, a možnému nárůstu nezaměstnanosti.

Politiku škrtů u druhých zemí EU prosazuje především Německo. Jižní Evropa má mnoho důvodů proč se vzepřít. Někteří ekonomové poukazují, že růst Německa „zajímavě kopíruje“ propady právě jižních zemí. A že se jedná o „nepravedlivé přerozdělení“ ekonomické moci na úkor slabších. Nejdrtivěji to dopadlo na obyvatelstvo Řecka.

Podle EurActivu jižní státy EU naplánovaly summit na 9. září v Aténách. „Řecká vláda pozvala představitele pěti zemí jihu EU, včetně Francie, Itálie a Španělska, aby se vytvořila aliance proti politice úsporných opatření,” píše EurActiv a uvedl, že na průběhu summitu se může podílet i Malta.

Na okraji summitu EU v červnu v Bruselu premiéři Řecka a Itálie, Alexis Tsipras a Matteo Renzi již diskutovali možnost vytvoření „jižní evropské aliance” k podpoře hospodářského růstu a zaměstnanosti, píše internetový portál. Připomněl, že dříve Tsipras spolu s premiérem Portugalska, Antonio Costou označili politiku rozpočtové zdrženlivosti za chybnou. Zdá se, píše EurActiv, tento názor sdílí i francouzský prezident François Hollande.

Jak již bylo uvedeno v internetových novinách Iefimerida, mají země jižní Evropy společné problémy a společné cíle. Obyvatelé na jihu Evropy trpěli experimentem fiskálních úspor od krize státního dluhu, nesou závažnou tíhu migračních toků, zatímco v země střední a severní Evropy uzavřely hranice, nebo odmítají uprchlíky přijmout, napsaly.

Očekává se, že představitelé těchto zemí vybídnou k otevření debaty o změně politiky a EU bude požádána, aby vložila všechny síly do hospodářského růstu a zaměstnanosti.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru