Německo čelí nejen masové vlně migrantů, ale už i jejich žalobám

V Nemecku stúpa počet žiadateľov o azyl, ktorí žalujú tamojšie úrady. Dôvodom je podľa nich nečinnosť nemeckých úradov. Niektorí z nich totiž na rozhodnutie o pridelení azylu čakajú aj viac ako dva roky. Do konca mája tak Spolkový úrad pred migráciu a utečencov (BAMF) zažalovalo už takmer 6.000 utečencov, zverejnil server Novinky.cz.

Počet žalôb na nemecký úrad tento rok prudko stúpol. Na konci marca bol celkovo, teda aj tých z minulých rokov, podaných 3.271 žalôb. Avšak za nasledujúce dva mesiace číslo vzrástlo na 5.805. Ide teda o 80-percentný nárast v priebehu dvoch mesiacov.

Podľa hovorcu správneho súdu v hesenskom Giessene žalujú Spolkový úrad najčastejšie Somalci. Niektorí z nich sa v krajine nachádzajú už viac ako dva roky, bez toho aby ich pracovníci BAMF vôbec vypočuli.

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov sa však voči obvineniam bráni. Tvrdí, že dojem, že by pracovníci pracovali príliš pomaly, je nesprávny. V súčasnosti totiž úrad spracováva pol milióna žiadosti o azyl, čo je najviac v histórii. Zároveň došlo k navýšeniu personálu úradu a jeho digitalizácii.

Nemecko tak čelí nielen masovému počtu migrantov, ktorých v priebehu minulého roka prišlo do krajiny 1,1 milióna, ale už aj masovým žalobám týchto žiadateľov o azyl.

(KPa, hs.sk, Foto: hs.sk)

Přejít nahoru