Pentagon vyzval Ukrajinu, aby u svých hranic nehledala „jednorožce“

Ministerstvo obrany USA má za to, že přesuny ruských vojsk na Krymu a na hranici s Ukrajinou nejsou příznaky přípravy k invazi. Prohlásil to mluvčí Pentagonu Jeff Davis, informuje France Presse.

„Nevidíme toho „jednorožce”, kterého mnozí pronásledují, nepozorujeme, že by mělo dojít k nějakému masívnímu krátkodobému stupňování sil nebo k jejich přesunům”, řekl Davis.

Kromě toho zdůraznil, že přesuny ruských vojsk v regionu, které pozorujeme, jsou spojeny s nadcházejícími vojenskými cvičeními.
Ve čtvrtek totiž ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že existuje možnost „rozsáhlé ruské invaze ze všech stran” a slíbil, že „budou klást odpor”.

V pátek oznámil list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj v Pentagonu, že podle USA je soustřeďování ruských vojsk na hranici s Ukrajinou „dlouhodobým trendem”. Posilování přítomnosti v Černomořském regionu je třeba chápat jako součást nové vojenské strategie Ruska, jejímž cílem je čelení rozšiřujícímu se NATO, zdůraznil The Wall Street Journal.

(KPa, Sputnik, Foto: Glynnis Jones / Shutterstock.com)

Přejít nahoru