Rusko chystá zakázat Windows 10. Tvrdí, že je o regulérní špionáž

Windows 10 treba preveriť. Takúto požiadavku vzniesol na generálneho prokurátora šéf právnikov Komunistickej strany v Štátnej dume Vadim Solovjov. Prekáža mu, že nový systém od Microsoftu zbiera a skladuje dáta automaticky vo svojej pamäti všetky heslá a navštívené webové stránky. Podľa Solovjova ide o špionážny systém.

Rusko chce zakázať Windows 10. Tvrdí, že ide o špionáž Podľa Solovjova Windows 10 porušuje ruské zákony o ochrane osobných údajov. (ilustračné foto) Zdroj:Microsoft Podľa poslanca Dumy Solovjova Windows 10 porušuje ruské zákony o ochrane osobných údajov. Jeho podnetom sa má podľa ruských novín Izvestija.ru zaoberať generálny prokurátor Jurij Čajka.

Poslanec argumentuje dokumentom, s ktorým musia užívatelia súhlasiť, aby im systém fungoval. Windows 10 podľa Solovjova dokáže okrem skladovania a zbierania dát aj spájať údaje o užívateľoch z rôznych miest, kde sa pripoja.

“Systém sa vie dostať aj k údajom firiem o ich lokácii, útržkom ich korešpondencie či dátam o klientoch,” tvrdí poslanec, ktorý má Windows v zuboch.

Hoci v Rusku existuje zákon, ktorý nariaďuje získavanie a ukladanie informácií o ruských občanoch, môžu to robiť len registrované organizácie. Windows od Microsoftu na takéto narábanie s dátami teda nemá podľa platných nariadení právo.

“Keďže Windows používa množstvo vládnych štruktúr a úradov, existuje tu šanca, že dáta uniknú aj k tretím subjektov, špeciálne sa obávajú, že by sa dostali k spravodajským službám iných štátov,” informuje Izvestija.ru.

Komunistický poslanec žiada nielen preskúmanie možností Windows 10, ale aj zablokovanie internetových softvérov, ktoré umožňujú jeho sťahovanie.

Rozhodnutie o osude nového systému Microsoftu má padnúť ešte predtým, ako ho povolia na ruskom trhu. Microsoft uisťuje, že všetky informácie používa výhradne so súhlasom užívateľa. Naozaj?

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru