Tohle se prý děje v azylových centrech: Propukla prostituce mezi uprchlíky

V největším dánském azylovém středisku Center Sandholm se patrně rozmohla mezi mladými uprchlíky prostituce.

Myslí si to aspoň místní zaměstnanci a podle všeho mají k dispozici dostatek důkazů, které jejich podezření potvrzují.

Se svým podezřením se médiím svěřil Jannich Bisp a stejného názoru je i několik jeho kolegů, kteří se starají o mladé uprchlíky. „Mnohokrát se stalo, že chlapcům někdo zavolal, oni vyběhli pryč a za několik hodin se vrátili s novým značkovým oblečením. Máme obavy z toho, kde a jak vzali peníze,“ konstatuje zaměstnanec centra Sandholm, které se nachází asi třicet kilometrů severně od hlavního města Kodaně.

Získat si důvěru mladých azylantů je těžké

Obavy zdejších zaměstnanců vyšly najevo poté, co o podobném problému informoval deník Sydsvenkan v dětském uprchlickém středisku Aleris ve švédském Malmö. Také v tomto případě se hovořilo o tom, že mladí chlapci obdrželi telefonát, po kterém obvykle zmizeli na několik hodin a následně se vrátili v novém oblečení a s plnou peněženkou. V samotném Sandholmu také místní personál uváděl, že se dozvěděli o sexuálním zneužívání dospívajících chlapců.

Bohužel objasnit tyto případy je velmi složité, protože mladí azylanti opustili uprchlické centrum ještě před započetím vyšetřování. Bisp dále konstatoval, že mladí svěřenci azylového centra Sandholm mají nedobré zkušenosti s dospělými a jen těžko si k nim hledají cestu. „Dospělí s nimi zacházeli často hodně špatně a zneužívali je po celý jejich dosavadní život. Usilovně se snažíme získat jejich důvěru, ale když se konečně začnou otevírat, obvykle odcházejí pryč.“

Jinde se to prý neděje

Nicméně se i přes obtížné navazování kontaktů mezi mladými uprchlíky podařilo vychovatelům zjistit, že v Kodani kdosi organizuje prostituci. „My se okamžitě obrátili na policii, pro kterou bylo velmi složité s tím něco dělat, protože chlapci nám nechtěli říci nic konkrétního,“ poukazuje Bisp. Caroline Madsen z dánského Červeného kříže, jenž vede další tři dětská uprchlická centra, však tvrdí, že kromě dvou zmíněných center se podobné případy jinde nevyskytují.

„Personál v uprchlických centrech je pečlivě vyškolen, aby byl schopen tyto znepokojivé jevy rozpoznat. Aktuálně spolupracujeme s oběma azylovými centry pro mladistvé a také s Centrem proti obchodování s lidmi,“ uvedla Madsen pro dánský deník Berlingske. S dětskými uprchlíky má Dánsko v posledních týdnech více problémů. Nedávno se mladí uprchlíci poprali přímo při fotbalovém zápasu a o několik dní později byli mladí uprchlíci z Tullebolle dokonce obviněni ze znásilnění.

(KPa, skn.cz, Foto: Procyk Radek / Shutterstock.com)

Přejít nahoru