Trump varuje – kvůli Krymu začne Třetí světová válka!

Snaha Spojených států vrátit Krym Ukrajině může způsobit začátek třetí světové války, varoval prezidentský kandidát z republikánské Donald Trump před voliči ve státě Ohio, píše Politico.

V případě, že se Spojené státy pokusí vrátit Krym Ukrajině, začne třetí světová válka, varoval Trump, když promlouval k davu voličů v Columbusu, ve státě Ohio, a kdy opět objasňoval svou vizi geopolitické situace.

Trump se vysmál způsobu, jakým média interpretovala jeho rozhovor s novinářem televizeABC Stephenem Stephanopoulosem. Média psala, že si Trump nebyl vědom toho, že „Rusko už v roce 2014 už napadl Ukrajinu a připojilo k sobě bývalou část Ukrajiny, Krym”.

„Věděl jsem to přesně. Bylo to asi před dvěma lety. Je to jasné? Přibližně! Stalo se to během Obamovy vlády,“ citoval deník kandidáta na prezidentský úřad.

Trump připomněl rozhovor s Stephanopoulosem, kdy mu řekl, že Rusko na Ukrajinu nevtrhne. Na to novinář reagoval slovy, že ” ono už na Ukrajině je”. „Řekl jsem, ano, ale to bylo před dvěma lety. To znamená, že se chcete tam vrátit, chcete začít Třetí světovou válku, abyste vrátil (Krym) zpět?”

Trump vyvolal vlnu negativní reakce amerického establishmentu a části médií, když nedávno rovněž prohlásil, že v případě svého zvolení amerických prezidentem přehodnotí uznání Krymu ruským a stejně tak sankce proti Rusku. Ve skutečnosti není Trump tak úplně mimo mísu – Rusko několikrát prohlásilo, že otázka Krymu je pro něj uzavřena a dalo najevo, že bude “své” území bránit i vojensky (před několika dny například začalo umísťovat na Krymu protiraketové systémy S-400).

(KPa, pz.cz, Foto: JStone / Shutterstock.com)

Přejít nahoru