Velvyslanec USA: Vojenská pomoc Kyjevu bude poskytnuta v nejbližších dnech

Dodávky zbraní z USA očekávají na Ukrajině v nejbližších dnech, sdělil velvyslanec USA v Kyjevě Jeoffrey Pyatt.

Bývalý ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk předtím prohlásil, že trvá na poskytnutí Kyjevu „obranných zbraní” NATO.

„USA poskytly Ukrajině pomoc za 600 milionů dolarů za účelem zajištění bezpečnosti. Jsem velmi hrdý na to, čeho bylo dosaženo: naše vojenská cvičení v Javorově, moderní zbraně a dalších více než tisíc přístrojů nočního vidění. Nové dodávky mají přijít v nejbližších dnech. Díky této pomoci budou zachráněny životy mnoha ukrajinských vojáků,” řekl Pyatt v interview pro ukrajinské Rádio Svoboda, jež bylo uveřejněno ve čtvrtek.

Podle jeho slov, obranné systémy, které USA dodávají Ukrajině, již sehrály závažnou úlohu v překonání konfliktu v této zemi.

USA poskytují Kyjevu vojenskou pomoc, ale úředně zatím pouze v podobě uniforem a zařízení a nikoli „letálních zbraní.”

Na západě země pořádají američtí instruktoři také cvičení vojáků Národní gardy. Jak sdělil dříve ukrajinský velvyslanec v USA Valerij Čalyj, může být otázka dodávek Ukrajině amerických letálních zbraní ještě jednou projednána v USA po prezidentských volbách, jež se mají konat koncem roku.

Dříve Čalyj prohlásil, že se letos plánuje vyčlenění z amerického rozpočtu největší v dějinách částky pomoci Kyjevu, více než 600 milionů dolarů. Z toho 330 milionů na bezpečnost a obranu a 50 milionů na letální zbraně, ale Bílý dům zatím takové rozhodnutí neschválil.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru