Austrálie přiznala účast na chybných útocích proti syrské armádě

Australská letadla se zúčastnila útoků mezinárodní koalice v čele s USA, v jejichž důsledku zahynuly desítky syrských vojáků mylně považovaných za bojovníky teroristické fronty Islámský stát (IS, zakázaná v RF), informuje televizní a rozhlasová korporace ABC s odkazem na australské ministerstvo obrany.

„Australské válečné letectvo se zúčastnilo operace koaličních sil kolem Deir-ez-Zora spolu s internacionálními jednotkami. Austrálie by nikdy nemohla mířit za syrské vojáky a aktivně podporovat IS,” prohlásilo australské ministerstvo obrany a vyjádřilo soustrast rodinám zabitých a raněných syrských vojáků.

Ztráty syrské armády po leteckém útoku u Deir-ez-Zora činily 62 mrtvých, 100 raněných a 20 kusů techniky.

Náčelník ruského Střediska pro usmíření v Sýrii Vladimir Savčenko sdělil, že v 17:00 (msk) zasadila dvě letadla F16, dvě A10 a útočný bezpilotník válečného letectva USA údery klíčovým obranným objektům syrské armády v okolí Deir-ez-Zora, avšak koalice tvrdila, že o tom předem informovala Moskvu a zastavila údery, jakmile se dozvěděla od Ruska o možné přítomnosti tam syrských vojáků. Ruské MZV ale vyvrátilo tvrzení amerických vojáků, že předem informovali ruskou stranu o náletech v Deir-ez-Zora.

(KPa, Sputnik, Foto: Orlok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru