Bohužel se nejedná o špatný vtip. Američané připravují bombardování nebe plazmatem

Americké vojenské letectvo plánuje exploze plazmových bomb v horních vrstvách atmosféry a pomocí malých satelitů.

Účelem je zlepšení kvality radiového spojení na velkých vzdálenostech. Informuje o tom The New Scientist.

Je známo, že se v noci dají radiové signály přijímat z mnohem větší vzdálenosti než ve dne. Díky změnám v ionosféře, v které se v noci zvyšuje hustota nabitých částic, usnadňuje se odražení signálů. Manipulace s ionosférou se již konaly: například při realizaci vojenského projektu HAARP. Na Aljašce „bombardují” antény ionosféru elektromagnetickými paprsky, čímž vytvářejí plazma odrážející radiové vlny.

Americká vojenská letadla mají zapůsobit na ionosféru efektivněji, s pomocí velmi malých satelitů CubeSat, jež vyšlou ionizovaný plyn bezprostředně do vzduchu. Tento projekt umožní nejen zvýšit dálku radiových signálů, ale také snížit škodlivý vliv slunečního větru na systémy GPS a rovněž blokovat spojení mezi nepřátelskými satelity.

Zatím ale nejsou vyřešeny dva problémy: jak zkonstruovat generátor plazmatu, který se umístí na kubíku s deseticentimetrovými stěnami a jak propočítat rozptýlení plazmatu. Vojenské letectvo uzavřelo zatím smlouvy s několika skupinami vědců.

První hodlá zahřívat kousek kovu až do vypaření: jeho reakce s atmosférickým kyslíkem bude vyrábět plazma. Druhá skupina plánuje zahřívat kov explozí malé pumy: pod vlivem exploze mají vzniknout oblaka plazmatu různého tvaru.

(KPa, skn.cz, Foto: skn.cz)

Přejít nahoru