Lavrov usvědčil Západ z dvojích norem, pokud jde o státní převraty

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov obvinil Západ z dvojích norem při hodnocení státních převratů v různých zemích. Jako příklad uvedl situaci v Turecku a na Ukrajině.

Lavrov prohlásil, že v případě Ukrajiny „si vymyslely USA hrozbu ze strany Ruska”, aby zesílily svůj vliv v Evropě. Přitom Západ aktivně podpořil převrat v Kyjevě, v jehož důsledku byl svržen prezident Viktor Janukovyč.

„Dvojí normy jsou nasnadě. Nikoho z našich západních partnerů ani nenapadlo říci o Ukrajině to, co nyní říkají o pokusu o státní převrat v Turecku — že prý jsou převraty nepřijatelné”, podotkl ministr v interview pro časopis Rady pro zahraniční a obrannou politiku Ruska.

Závazky nejsou pro Západ

Ruský ministr rovněž připomenul, že v případě Turecka, kde byl pokus o puč ostře odsouzen, neměl Západ žádné závazky vůči Ankaře.

Přitom v situaci na Ukrajině zaručily Francie, Německo a Polsko podporu dohodám mezi Janukovyčem a opozicí. Patřičný dokument byl podepsán 20. února 2014.

„Den poté se všechno zhroutilo, umyli si ruce a řekli: „promiňte, tak se to stalo”. Kdy jsme se pokusili je zahanbit a řekli, že uzavřená dohoda byla jimi zaručena, ustoupili stranou, uhnuli a zarazili se”, řekl Lavrov a dodal, že USA také „ostýchavě mlčely”.

„Byli sice závazky ze strany EU, byly podpisy. To je pokrytectví”, uzavřel ruský ministr zahraničí.

Zájmy Západu na Ukrajině

Sergej Lavrov je přesvědčen, že západní země měly zájem na výměně moci na Ukrajině.

„Říkají, že to nechystali, že lid prostě povstal, my ale přece víme, že bylo tomu trochu jinak”, řekl.

Podle jeho slov jsou dokumenty, které svědčí o tom, že v NATO žádali, aby Janukovyč nenasadil proti protestujícím armádu. Přitom Západ podpořil operaci na Donbasu, kterou zahájily úřady hned po převratu.

„Snad ani nemusím vysvětlovat, jak se tomu říká”, dodal Lavrov.

(KPa, Sputnik, Foto: ID1974 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru