Elon Musk je schopen skutečně splnit slib, týkající se kolonizace Marsu

Americký byznysmen Elon Musk, který oznámil zahájení grandiózního programu o budoucí kolonizaci Marsu, je zcela schopen skutečně splnit daný slib, řekl RIA Novosti Andrej Ionin, člen-korespondent Ruské akademie kosmonautiky A.E. Ciolkovského.

Ředitel společnosti SpaceX slíbil, že z obyvatel planety Země udělá „meziplanetární druh” a za několik desítek let vyšle na Mars kolem 1 milionu lidí, kteří tam postaví „soběstačné” město. Podle jeho slov cesta bude trvat dva roky a letenka bude stát kolem 100 tisíc dolarů — jako automobil třídy Lux nebo levný americký dům.

„Samozřejmě jsou to zatím grandiózní plány na desítky let. Je důležité, že realizaci těchto plánů navrhuje Elon Musk, který už dokázal, že vesmír je pro něho vážná věc. V současné době není pouze účastníkem vesmírného trhu, já bych dokonce řekl, že je to ideologický vůdce, a proto mají jeho slova váhu. Je také důležité, že o plánech kolonizace Marsu mluví člověk dost mladý a je to jeho životní projekt: Musk bude muset sám realizovat vyhlášené plány. Když o něčem podobném mluví starší lidé, je jasné, že se toho prostě nemusí dožít”, řekl odborník.

Kromě toho, podle jeho slov, velkou část technologií pro nosné rakety a stavbu kolonie na Marsu bude třeba ještě zpracovat a vyzkoušet. „Některé z nich Musk zpracuje už teď: přistání prvního stupně, který se vrací na základnu pomocí trysky, je právě zkouškou pro Mars. Ale hlavní technologie, spojené se životem a vývojem člověka na jiných planetách, ještě musí být zpracovány”, řekl Ionin.

Podle jeho názoru „dopravit člověka na Mars je úkol mnohem jednodušší, než tam zajistit postavení a bezproblémové fungování kolonie”. „A nejdůležitější je to, že se Muskovi zatím daří zajistit financování projektu. Je to především byznysmen a chápe, že vytvářením technologie pro Mars je možné dobře vydělat i na Zemi. Kdo zaujme vedoucí postavení v těchto technologiích, vydělá triliony dolarů. Proto věřím projektu, když v něm vidím reálné zdroje zajištění financování”, uzavřel Ionin.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru