EU očekává významný nárůst migrantů z Blízkého východu

Skupina poslancov predpokladá, že EÚ by mala prijať podstatne viac utečencov než predtým. Situácia v táboroch v Libanone je katastrofálna. Poslanci vyzývajú k novému distribučného modelu v EÚ.

Skupina poslancov v EÚ predpokladá, že EÚ musí prijať podstatne viac utečencov než doteraz, aby zmiernila situáciu v utečeneckých táboroch na Strednom východe, píše EUobserver. Skupina, ktorá sa skladá predovšetkým zo socialistov a zelených, preto vyzýva k vytvoreniu nového celoeurópskeho distribučného mechanizmu.

“Dúfam, že bude vytvorený kľúč pre rozdelenie a dúfam, že európska legislatíva v tomto smere vyvinie väčší tlak,” povedala britská socialistka Claude Moraesová pre EUobserver.

Európska komisia odporučila členským krajinám v júli dobrovoľné prijatie utečencov. Povinné kvóty poklesli kvôli odporu mnohých krajín. “Nie sú žiadne povinné kvóty. Neexistuje žiadny minimálny počet migrantov, nie sú žiadne plány, koľko utečencov má byť prijatých,” povedala zástupkyňa nemeckých zelených Ska Kellerová.

(KPa, hs.sk, Foto: Melih Cevdet Teksen / Shutterstock.com)

Přejít nahoru