Lotyšsko chce zakázat nošení burky

Ministerstvo spravedlnosti Lotyšska předložilo návrh zákona o zákazu nošení burky na veřejných místech. V roce 2015 podobná iniciativa také vznikla, ale parlament návrh zamítl.

Nový návrh stanoví, že zákaz burky nebude platit v případě bohoslužby a při sportovních a kulturních akcích. Úředníci také předpokládají, že nošení burky by bylo vyloučeno z určitých profesí.

Ministr spravedlnosti Dzintars Rasnaczs z konzervativní strany Národní aliance (NA) vysvětlil, že zákon je primárně zaměřen na ochranu lotyšské kulturní oblasti. Teprve na druhém místě jde o bezpečnost.

V roce 2015 se vedla debata o zákazu nošení burky, zákaz podporovalo na dva miliony Lotyšů, lotyšský prezident Raimonds Véjonis však zjistil, že nebyla v parlamentu nalezena podpora.

I budoucnost tohoto návrhu je nejistá, jestli vůbec půjde do parlamentu na první čtení. Zákon bude muset projít ministerstvy a vládou, potom teprve parlament.

V Lotyšsku je muslimská komunita malá. Lotyšsko je země, která je často vybírána jako cíl migrace. Podle průzkumů jsou Lotyši silně proti přijímání migrantů.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru