Hollande: Americká opatření po 11.září zrodila terorismus po celém světě

Opatření přijatá Spojenými státy po teroristických útocích v New Yorku dne 11. září 2001, byly nesprávné, a přispěly pouze k rostoucí hrozbě terorismu, napsal francouzský prezident François Hollande na svém Facebooku.

“Jsou tam termíny a akce, které vyznačují změny ve světě a změny éry. V den útoku jsme byli všichni Američané. Ale vidíme, že opatření po útocích byla nedostatečná, každého z nás se nyní tento problém týká a jsme postaveni před nový druh terorismu, s nímž se svět předtím nesetkal,“ píše francouzský prezident.

“Ty odpovědi, které americká administrativa přijala v reakci na teroristické útoky jsou plánované na jejím územím a nelze tím eliminovat teroristické nebezpečí jinde, ale spíše ta opatření přispěla k vzestupu jeho rozsahu. Zejména se to týká Iráku, ” pokračuje Hollande.

“Navzdory tomu, že Francie za prezidenta Jacques Chiraca odmítla, jednajíc naprosto legálně, se připojit k intervenci v Iráku, a dokonce ji odsoudila, sama se stala obětí chaosu, který způsobila tato intervence,” upřesnil francouzský vůdce.

François Hollande je přesvědčen, že tváří v tvář terorismu “demokracie vyhraje, protože svoboda je síla, která nemůže být zastavena, jestliže lidé nemají propadat strachu, musí se zachovat jednota a solidarita.

(KPa, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru