Kam zmizeli migranti ve Švýcarsku? Ztratilo se až 40% uprchlíků

Vo Švajčiarsku údajne zmizlo až 40% žiadateľov o azyl v posledných troch mesiacoch. Kde sa momentálne nachádzajú, však nie je známe.

Úrady potvrdili, že za posledný štvrťrok zmizlo až 40% migrantov, ktorí boli priradení do prijímacích stredísk. Z monitorovacieho systému sa stratili krátko po príchode do tábora. S týmito faktami prišiel švajčiarsky denník Sonntagszeitung.

Migračný úrad ale neposkytol všetky údaje o každom prijímacom stredisku, a preto sa švajčiarsky sekretariát pre migráciu domnieva, že väčšina zo „stratených“ migrantov pokračovala vo svojej ceste s cieľom v Nemecku.

Podľa švajčiarskej legislatívy môžu utečenci vstúpiť na územie krajiny, iba ak už požiadali o azyl. Ich žiadosti sú spracovávané v prijímacích strediskách a vyhodnocujú sa. Ak niekto nemá dôvod na žiadanie o azyl, je jeho žiadosť zamietnutá.

Práve toto by mal byť hlavný dôvod zmiznutia migrantov. Využívajú diery vo švajčiarskom migračnom systéme a to tak, že požiadajú o azyl s tým, že chcú ostať vo Švajčiarsku, ale krátko pred oficiálnym zaregistrovaním žiadosti odchádzajú z krajiny.

Podľa štatistík sa počty stratených migrantov pohybujú nebezpečne vysoko. V Berne nikdy neprišlo 50% žiadateľov o azyl na pridelené miesto a v tábore Thurgau, čo je dokonca cez 80% z celkového počtu žiadateľov.

Nacionalistická švajčiarska ľudová strana varuje, že ide o „masívne bezpečnostné riziko“ a podľa nej je jediným riešením uzavretie hraníc.

Tieto čísla znovu dokazujú to, čo je už mesiace známe a to je fakt, že európske krajiny nemajú migračnú krízu pod kontrolou. Ako však budú politici riešiť tisíce zmiznutých migrantov, je otázne.

(KPa, hs.sk, Foto: Chat des Balkans / Shutterstock.com)

Přejít nahoru