Německá policie varuje před “malými džihádisty”

Radikálny islam v Nemecku je čím ďalej tým viac problémom mládeže, ktorá je náchylná na manipuláciu.

Hrozba radikálneho islamského terorizmu v Nemecku sa za posledný rok rapídne zvýšila. Aj vďaka migračnej kríze, no to nie je jediný problém, ktorý Nemecko sužuje. Radikalizácia mládeže a dokonca aj detí je zreteľne na vzostupe. Náčelník frankfurtskej polície varuje pred týmto fenoménom, keďže trend islamského radikalizmu sa stáva čoraz viac populárnejším. Dôvodom je výučba mládeže v salafistických školách, ktoré ich vedú na cestu džihádu. Informuje o tom portál Die Welt.

Wolfgang Trusheim, náčelník frankfurtskej štátnej polície, upozorňuje na tento problém. Mládež môže byť pod vplyvom svojho okolia zradikalizovaná a to nakoniec môže vyústiť až do násilností. Trusheim tieto deti, ktoré boli vychovávané radikálmi a učené salafistickými kazateľmi, nazýva “deti nenávisti”.

V rozhovore pre nemecké rádio poukázal na to, že práve kazatelia a rodičia učia deti nenávisti. Výchova typu ‘všetky ostatné náboženstvá sú zlé’ je za tento jav radikalizácie priamo zodpovedná. Naučené prechovávanie nenávisti voči ľuďom, ktorí sú iného vierovyznania, je tiež jednou z príčin vzniku ‘mladých džihádistov’.

Mnoho detí preukazuje radikálne správanie už v skorom veku. Podľa Trusheima sa dokonca niektoré deti chvália, že ich v budúcnosti čaká kariéra ‘džihádistu’. Salafistické páry, ktoré majú veľký počet detí, im podsúvajú nenávistnú ideológiu prakticky už od narodenia a tá sa rýchlo šíri.

Podľa náčelníka by riešením problému mohlo byť odlúčenie detí od rodičov, ktoré vyrastajú v domácnostiach, kde rodičia učia svoje deti nenávisti. Dospelým radikálom, ktorí odcestovali do Sýrie alebo iných vojnových oblastí, by mali byť deti odobraté. Ak to zákony nedovoľujú, musí nastať reforma, tvrdí Trusheim.

Prezident nemeckej Ligy detskej ochrany Heinz Hilgers tvrdí, že v minulosti zaznamenal reálne pokroky s poukázaním na tento problém. “Ak existuje silný dôkaz o tom, že rodičia učia svoje deti nenávisti, sociálni pracovníci musia zasiahnuť v záujme detí,” povedal.

Tento rok sa už pár podobných incidentov stalo. Pätnásťročné dievča, ktoré sympatizovalo s Islamským štátom, napadlo príslušníka nemeckého policajného zboru a bodlo ho nožom. Neskôr sa zistilo, že dievča chcelo dokonca odísť do Sýrie, aby sa k teroristickej organizácii pripojilo. Mala mu v tom pomáhať jej vlastná teta.

Tvrdenia policajného náčelníka majú súvis s narastajúcim počtom neplnoletých moslimských imigrantov prichádzajúcich do Nemecka. Mnoho z nich môže ľahko podľahnúť radikalizácii, ako napríklad Sýrčan, ktorý sa neúspešne pokúsil o samovražedný útok na hudobnom festivale v júli tohto roku.

(KPa, kv.sk, Foto: kv.sk)

Přejít nahoru