Každý třetí muslim ve Francii zapadá do profilu radikála

Každý tretí moslim vo Francúzsku má “radikálny profil”. Vyplýva to zo štúdie IFOP, ktorú pubikoval Le Journal du Dimanche.

Vo Francúzsku teda žijú 2-3 milióny radikálnych moslimov, čím predstavujú najväčšiu islamskú komunitu v západnom svete (hneď za Francúzskom nasleduje Nemecko). Presné číslo moslimov nemožno zistiť, nakoľko štát už nesčítava obyvateľov v súvislosti si ich náboženskou príslušnosťou. Mnohí sa nazdávajú, že dôvod, prečo sa od toho upustilo, je, aby remodelácia populácie bola menej viditeľná. Preto jestvujú viaceré “približné” číselné údaje.

Islamské organizácie tvrdia, že vo Francúzsku je zhruba 6-9 miliónov moslimov. Vláda a politici však majú tendencie toto číslo umenšovať. Štúdia zasa hovorí o 3-4 miliónoch moslimov. Predpokladaná “zhoda”, ktorá platila donedávna a ktorá tvrdila, že vo Francúzsku je 5 miliónov moslimov, je zasa expertmi považovaná za “neaktuálnu”.

Štúdia však sebavedome tvrdí, že medzi mladými moslimami vo Francúzsku panuje trend radikalizácie. Skupina “radikálnych moslimov” je relatívne mladá – 84% z nich má vek do 50 rokov. Ich priemerný vek je 35,8 roka a tendencie možno popísať slovami: “čím mladší, tým radikálnejší”. Re-islamizácia okrem je teda generačnou záležitosťou.

Autori štúdie zdôrazňujú “úspešnú integráciu” väčšiny moslimov. “Radikálna” tretina je podľa nich do istej miery “vedľajší produkt”. Napriek tejto politicky korektnej intepretácie štúdia odhalila znepokojujúce zistenia. Okolo 50% moslimov žijúcich vo Francúzsku bolo narodených vo Francúzsku, a preto sú rodenými francúzskymi občanmi. Celkovo až 74% všetkých moslimov žijúcich vo Francúzsku má francúzske občianstvo. Pre 66% z nich zohráva islam v živote dôležitú úlohu.

Podľa štúdie mladšia generácia moslimov dodržiava moslimské ríty a pravidlá striktnejšie a horlivejšie ako staršia generácia. Potvrdil to prieskum IFOP o islame, ktorý sa uskutočnil na vzorke 1029 moslimov a zisťoval ich postoje k zahaľovaniu žien a tzv. halal – jedlu. 28% z nich súhlasí s polygamiou a úplným zahaľovaním žien. Jedna tretina navštevuje v piatky modlitby v mešitách, ďalšia tretina v ich sviatky, tretina nechodí do mešít. Obzvlášť vysoké je číslo radikálov medzi mladými moslimami.

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru