Mayová navrhuje vytvoření nového fondu na přesídlení migrantů do východní Evropy

Na summite o utečencoch v New Yorku britská premiérka Theresa Mayová vyšla s novou iniciatívou. Vyhlásila, že Veľká Británia nemieni prijímať väčší počet utečencov zo Sýrie a navrhla ich radšej posielať do viacerých štátov Európskej únie.

V niektorých krajinách EÚ by mali spozornieť: na svete je nový plán, ako vyriešiť utečeneckú krízu. Ako vždy, autori idey to mienia zabezpečiť takpovediac cudzími rukami. Britská premiérka Theresa Mayová prisľúbila finančnú podporu za účelom pomoci prisťahovalcom, avšak prezradila, že Veľká Británia tých utečencov na svojom území nechce.

Uviedla konkrétny návrh britskej vlády. Veľká Británia v rokoch 2016 – 2017 zvýši humanitárnu pomoc pre utečencov o 660 miliónov libier a tieto výdavky dosiahnu celkovo 1,5 miliardy libier. Londýn 2,5 milióna libier investuje do vytvorenia nového globálneho fondu na presídlenie utečencov. Veľká Británia vyčlení 80 miliónov libier na vytvorenie 100 tisíc pracovných miest v Etiópii – pre miestnych obyvateľov a utečencov. Taktiež bude poskytovať humanitárnu pomoc Ugande, Kene, stredomorským štátom, Afganistanu a Sýrii.

Theresa Mayová navrhla vytvoriť nový fond – Emerging Countries Joint Support Resettlement Fund, ktorý bude fungovať za podpory OSN. Fond sa bude zaoberať presídlením utečencov z problémových regiónov do ďalších bezpečnejších krajín, vrátane krajín centrálnej a východnej Európy a Latinskej Ameriky. Pre začiatok do tohto fondu Veľká Británia vloží 2,5 milióna libier. Bude pomáhať nielen fyzicky premiestňovať utečencov, ale, ako zdôraznila britská premiérka, „podporovať aj rozvoj legislatívneho rámca, nevyhnutného pre úspešné presídlenie a integráciu utečencov”.

Spojené štáty podporili plán vytvorenia britského fondu a prisľúbili, že tiež vytvoria podobný fond a pre začiatok doňho investujú 11 miliónov dolárov. Prostredníctvom amerického fondu plánujú presídliť asi 30 tisíc utečencov do 10 krajín počas najbližších troch rokov. Uvádza sa to na stránke ministerstva zahraničných vecí USA.

S britským návrhom sa môžete oboznámiť na stránke vlády Veľkej Británie.

(KPa, hs.sk, Foto: Charlie Bard / Shutterstock.com)

Přejít nahoru