Lucemburský ministr požaduje vyloučení Maďarska z EU

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn vyvolal svojou kritikou maďarskej politiky veľkú vlnu nenávisti práve v Budapešti. Kritizoval prístup maďarskej vlády k prijímaniu utečencov a v tejto súvislosti vyzval Európsku úniu, aby vylúčila Maďarsko zo svojich radov.

Tieto Asselbornové výroky nenechali v Maďarsku na seba dlho čakať. Okamžite reagoval maďarský minister zahraničných vecí Peter Szijjarto, ktorý označil luxemburského diplomata za „povýšeneckého, arogantného a frustrovaného človeka.“

„On bol už dávno vylúčený z radov vážených politikov,“ spustila kritiku štátna tlačová agentúra MTI so sídlom v Budapešti.

Asselborn sa v rozhovore pre nemecký denník „Die Welt“ ešte predtým vyjadril, že Maďarsko by malo byť aspoň dočasne vylúčené z Európskej únie.

„Každý kto stavia ploty proti ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, alebo kto porušuje slobodu tlače a nezávislosť súdnictva, podobne ako Maďarsko, by mal byť aspoň na čas vylúčený z EÚ. Ak to bude nevyhnutné, tak natrvalo,“ povedal.

Európska komisia sa odmietla k výrokom oboch strán vyjadriť: „Nebudem sa vyjadrovať k týmto komentárom,“ povedal hovorca bruselských úradov.

Asselborn sa však neobul do krajín Vyšehradskej štvorky po prvýkrát. V minulosti sa vyjadril, že pri výrokoch tejto „skupiny“ dostáva záchvaty a taktiež nešetrí kritikou ani na Viktora Orbána, maďarského premiéra, ktorý by sa mal podľa jeho slov hanbiť.

„Je to človek, ktorý v Maďarsku mnoho zničil. Bohužiaľ toho zničil veľa aj v rámci EÚ a to hlavne jej hodnoty,“ povedal Asselborn.

Asselbornové výroky sa nestretli s vlnou kritiky len v Maďarsku. Jeho slová odsúdil aj prezident českej republiky, Miloš Zeman.

„Vyhlásenia luxemburského ministra zahraničných vecí môžu mať nepriaznivý dopad na EÚ,“ uviedol Zemanov hovorca, Jiří Ovčáček.

(KPa, hs.sk, Foto: Northfoto / Shutterstock.com)

Přejít nahoru