Média vypověděla, k čemu Clintonová potřebuje spiklenecké teorie proti Rusku

Hillary Clintonová ve své předvolební kampani věnuje stále více pozornosti „bizarním spikleneckým teoriím“, podle kterých Rusko údajně provádí kybernetické útoky na americké volby, aby v nich zajistilo vítězství Donalda Trumpa.

Řadoví Američané jí však věří stále méně, což ve výsledku může hrát proti ní, myslí si redaktor internetového portálu Breitbart News Joel Pollak.

„Na podporu této teorie nejsou žádné důkazy, stejně tak nejsou žádné důkazy pro to, že americká společnost těmto výrokům uvěřila. Nejen to, velmi záhadný se zdá fakt, že Clintonová vysílá svým příznivcům zprávy o tom, že očekává neúspěch ve volbách,” píše Pollak.

Z jeho pohledu Clintonová potřebuje konspirační teorie pro realizaci takzvaného plánu B v případě, že Trump reálně zvítězí.

Pollak říká, že v rámci „ruského vměšování” není vůbec důležité, zda se Moskva skutečně snaží ovlivnit americké volby, či ne. Stejně tak není důležité ani to, koho z kandidátů favorizuje ruský prezident. Důležitý je pouze jeden cíl — zpochybnit samotné volby, píše autor.

„Nápad o tom, že Rusové by se mohli vměšovat do amerických voleb, dává pohodlné ospravedlnění pro anulování výsledků, pokud to bude nutné,” říká. Zdůrazňuje, že kvůli tomu je potřeba vytvořit „hysterii v médiích, různá slyšení, právní procesy, mítinky a dokonce i konstituční krizi”.

I v tomto případě, říká Pollak, bude tato teorie sloužit zájmům Clintonové dokonce i v případě její prohry. Protože byla vytvořena myšlenka o „ruské stopě”, bude možné vytvořit novou kampaň — napadnout výsledky voleb.

(KPa, Sputnik, Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com)

Přejít nahoru