Masakr motorovou pilou! Německá média reagují na prohru Merkelové

O porážke Kresťanskodemokratickej únie Angely Merkelovej v krajinských voľbách v Meklenbursku-Predpomoransku píšu nemecké denníky ako o šoku alebo dokonca o masakre motorovou pílou. Krajinské voľby podľa zverejnených informácií vyhrala oslabená sociálna demokracia. Na druhom mieste skončila Alternatíva pre Nemecko.

Denník Süddeutsche Zeitung informoval, že to, “čo doteraz AfD spôsobila v nemeckej straníckej demokracii, je možné popísať ako masaker motorovou pílou”. Z CDU, SPD a Levice vyrezala celé kusy, zverejnil český server iDNES.cz. Alternatíva pre Nemecko v totiž v Meklenbursku-Predpomoransku zobrala tradičným stranám desiatky tisíc voličov.

Úspechu AfD, ktorá získala 20,8 percenta hlasov, si všíma aj denník Berliner Zeitung. Podľa neho strana šikovne zmenila svoje zameranie, odvrátila sa od témy eura a venuje sa kritike migrácie, vďaka čomu sa jej darí mobilizovať voličov. Denník si tiež myslí, že kto dnes volí AfD, nevolí žiadnu reálne existujúcu stranu. Dodáva tiež, že voliči volia protest a náladu.

Nemecké denníky sa vo svojich komentároch venujú aj značnému neúspechu kresťanských demokratov v politickej domovine kancelárky Merkelovej. Strana totiž v krajinských voľbách dosiahla svoj najhorší výsledok v Meklenbursku-Predpomoransku. Napriek prehre však bude aj naďalej so sociálnymi demokratmi vládnuť.

Vzhľadom k prehre Merkelovej denník Stuttgarter Zeitung konštatoval, že utečenecká politika kancelárky zneistila toľko ľudí, že pôsobí ako hnojivo na rast AfD.

V Meklenbursku-Predpomoransku žije 1,6 milióna obyvateľov. Je to najmenšia spolková krajina, v ktorej sa nachádza približne 22.000 utečencov. Portál Echo24.cz považuje uvedený počet migrantov za zanedbateľné číslo, keďže v priebehu minulého roka prišlo do Nemecka 1,1 milióna utečencov.

Veľká časť voličov tejto spolkovej krajiny však považovala tému migračnej vlny za veľmi aktuálnu a svojim hlasovaním za Afd dala podľa menovaného webu jasne najavo, čo si myslí o migračnej politike spolkovej koalície CDU a SPD.

(KPa, hs.sk, Foto: yakub88 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru