Merkelová přiznává zodpovědnost za výsledky voleb! Politiku však nezmění

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prevzala zodpovednosť za výraznú stratu, ktorú jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) utŕžila v nedeľňajších krajinských voľbách v Berlíne. Zmenu svojej migračnej politiky však vylúčila, napísala agentúra DPA.

Merkelová výsledok berlínskych volieb označila za veľmi nepriaznivý pre CDU. Uviedla tiež, že jeho príčinou bolo nedostatočné vysvetlenie jej utečeneckej politiky, o ktoré sa v budúcnosti musí snažiť dôkladnejšie.

Berlínski voliči sa podľa kancelárkinej mienky zapodievali najmä lokálnymi problémami, pričom pripustila, že dôležitým faktorom v ich voľbe bolo práve jej rozhodnutie otvoriť hranice migrantom.

“Beriem na seba zodpovednosť ako líderka strany a tiež ako kancelárka,” citovala dnes Merkelovú agentúra AP.

V nedeľňajších voľbách v Berlíne zvíťazila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá získala 21,6 percenta hlasov a aj napriek výrazným stratám tak zostane najsilnejším subjektom v krajinskom parlamente.

Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej síce skončila na druhom mieste, no klesla na 17,6 percenta, a získala tak o 5,7 percenta hlasov menej než v ostatných voľbách.

Výsledok okrem iného znamená, že v hlavnom meste už nebude pokračovať vláda dvojkoalície týchto strán. V Berlíne zrejme bude po novom vládnuť koalícia zložená z SPD, strany Ľavica a Zelených, informovala agentúra AP.

(KPa, hs.sk, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru