NI: Černá můra armády USA – válka s Ruskem a Čínou současně!

Komentátor amerického časopisu The National Interest Robert Farley prezentoval, jak by se mohl vyvíjet konflikt Spojených států se dvěma hlavními protivníky současně – Ruskem a Čínou.

Na konci minulého desetiletí Washington opustil takzvanou doktrínu dvou válek, na což zajišťoval prostředky, uvdí analytik. Tato strategie byla zaměřena současně na odstrašení Severní Koreje a Íránu nebo Iráku. Mezinárodní situace změnila, a tato doktrína byla opuštěna. Nicméně, rostoucí moc Číny spojená se zvýšenou interakci mezi Moskvou a Pekingem vytváří aktuální otázku, zda by byl nyní Washington schopen vzdorovat koordinovaným akcím v Pacifiku a nepříteli v Evropě, poznamenal komentátor.

Farley naznačuje, že v případě takové „dvojí války” budou Spojené státy jednat stejným způsobem jako během druhé světové války. Evropské pole vojenských operací (TVD) bude mít na starosti pozemní armáda USA, a námořnictvo se zaměří na manévry v Tichém oceánu. Americké letectvo (strategické bombardéry dlouhého doletu a stealth bombardéry) bude hrát podpůrnou roli na obou frontách a americké jaderné síly by poskytly “ochranu” (sic!) v případě, že by Rusko se rozhodlo použít taktické nebo strategické jaderné zbraně (autor vynechává, že USA dosud neopustily doktrínu prvního jaderného úderu – pozn. red.).

Podle Farleye, jsou možnosti Moskvy válce s NATO v severním Atlantiku velmi omezené, a navíc asi na tom nemá politický zájem. To znamená, že by většina letadlových lodí, ponorek a hladinových lodí byla soustředěna v Tichém a Indickém oceánu. To by umožnilo USA udeřit přímo na čínský „A2 / AD” (systém omezení a blokování přístupu), kterým Peking pokrývá tranzitní námořní linky.

„Struktura spojenectví v Pacifiku se prudce mění od spojenectví v Evropě. V ní by v případě války USA následovaly země jako Francie, Německo, Polsko a Velká Británie. Rusko by sice mohlo obsadit Pobaltí, ale nakonec by bylo letectvem a armádou NATO vytlačeno,“ tvrdí Farley (je zvláštní, že napadení Pobaltí se stalo utkvělou myšlenkou na Západě, ačkoliv její provozovatelé nevyjasňují jakékoliv motivy, proč by to Rusko vlastně mělo provést a za jakým cílem – pozn.red.).

Vážné obtíže při operaci v Pacifiku se mohou pro Spojené státy vyskytnout v případě zájmů Japonska anebo Indie v Jihočínském moři, a záleželo by na struktuře konfliktu.

„Základním cílem útoku Číny by mohly být Filipíny, Vietnam, Jižní Korea, Japonsko a Tchaj-wan. Ostatní (spojenci USA) by to pravděpodobně raději sledovali z lavičky. V takovém případě by se zvýšil tlak na Spojené státy – v západní části Tichého oceánu by se mohly spoléhat jen samy na sebe,“ uvedl NI.

Analytik naznačuje, že Washington je schopen vést dvě války na dvou frontách kvůli síle své armády a síle Severoatlantické aliance. Nicméně, tato situace nebude trvat věčně, a Spojené státy „nemohou donekonečna” udržet svou převahu na této úrovni. A také, že si budou muset pečlivěji vybírat své závazky.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru