Obama označil rozhodnutí kongresu za nebezpečný precedens

Americký prezident Barack Obama označil zákon přijatý kongresem USA, který umožňuje příbuzným zahynuvších v důsledku teroristických činů 11. září 2001 podávat žaloby na Saúdskou Arábii, za nebezpečný precedens.

Ve středu senát a sněmovna reprezentantů kongresu USA přijaly zákon umožňující dědicům obětí teroristických činů 11. září podat žalobu na Saudskou Arábii, jejímiž občany byla většina teroristů, kteří mají na svědomí teroristické útoky.

Prezident minulý týden návrh tohoto zákona vetoval, kongres ale dokázal poprvé za dobu, kdy je u moci současná administrativa USA, toto veto překonat díky tomu, že dokument podpořili demokraté i přes to, že jejich spolustraník Obama byl proti. „Je to nebezpečný precedens,” prohlásil Obama během setkání s vojáky v pořadu televizní stanice CNN.

Prezident zdůraznil, že po přijetí zákona se mohou stát například američtí vojáci konající službu v zahraničí, „objekty podobných žalob” jiných zemí. „Znamená to, že začínáme nést odpovědnost za všechno, co děláme na celém světě.

A staneme se subjekty soukromých žalob v soudech, aniž bychom věděli, jaké to může mít následky,” dodal Obama, když hovořil o jednání kongresu.

(KPa, Sputnik, Foto: Gregory Reed / Shutterstock.com)

Přejít nahoru