Svět čeká šok! Vůdce skupiny an-Nusrá popsal, kdo je podporuje

Vodca teroristickej organizácie Dzabchat an-Nusry, ktorú ako teroristov označili aj politici v USA priznal, že ich zbraňami a materiálom zásobovali USA a okrem nich aj Západ, Izrael, Saudská Arábia, Turecko a Katar.

Rozhovor nemeckého novinára Jürgena Todenhöfera s Abu al-Ezzom, hlavou organizácie Dzabchat an-Nusra publikoval prestížny nemecký denník Berliner Zeitung.

Kým ešte donedávna mohli mať niektorí Európania ilúzie o “umiernenej opozícii v Sýrii a snahe USA dospieť k mierovému riešeniu krízy v Sýrii”, rozhovor nemeckého novinára Jürgena Todenhöfera s Abu al-Ezzom, hlavou Dzabchat an-Nusry musel tieto ilúzie definitívne rozbiť, na Slovensku samozrejme len za predpokladu, ak by proamerické mainstreamové médiá o správe Jürgena Todenhöfera, publikovanej v Berliner Zeitung, informovali verejnosť.

V článku Jürgena Todenhöfera sa ukázalo, že Dzabchat an-Nusra, ktorú aj USA označujú za teroristov a nepovažujú ich za členov “umiernenej opozície” získavala tajne pomoc z USA. Okrem USA pomoc tejto teroristickej organizácii poskytovali Turecko, Katar, Saudská Arábia a Izrael.

Podľa Abu al-Ezza Dzabchat an-Nusra získala od USA milióny dolárov, protitankové rakety a tanky, pričom tanky získali z Líbye za pomoci Západu, Turecka a Izraela. Od Katara a Saudskej Arábie skupina získala cca 5 miliónov dolárov, Kuvajt prispel sumou 1,5 milióna kuvajtských dinárov (cca 4,5 milióna dolárov) a to za každú vykonanú vojenskú operáciu, pričom občianska vojna v Sýrii trvá už 5 rokov a vojenských operácii viedli členovia an-Nusry naozaj neúrekom.

Pri vojenských operáciach pomáhali členom an-Nusry americkí, západní, izraelskí, saudskí špecialisti. Pre Izrael bolo takisto výhodné v proxy vojne (vojna cudzími rukami v cudzej krajine) v Sýrii podporovať an-Nusru, pretože členovia tejto organizácie bojovali proti Asadovi, Hizballáhu i Palestínčanom a pri totálnej porážke Sýrie by už Izrael definitívne zmietol zo stola možnosti o navrátenie okupovaného územia Golanských výšin.

Podľa priznania Abu al-Ezza, publikovaného v prestížnom Berliner Zeitung pomoc od USA vo väčšine prípadov nebola priama, ale uskutočňovala sa cez ich spojencov v Perzskom zálive. V poslednej dobe sa však situácia vyostrila a USA boli nútené aj k priamej podpore an-Nusry.

Najväčšiu pomoc pre an-Nusru predstavovali protitakové rakety TOW, vďaka ktorým dokázala an-Nusra zvíťaziť v mnohých lokálnych bitkách. Výcvik bojovníkov an-Nusry v používaní rakiet TOW viedli priamo americkí vojenskí experti. Tanky získavali teroristi an-Nusry z Lýbije, prevoz tankov sa uskutočňoval cez Turecko.

Podľa Abu al-Ezza má an-Nusra dostatok protitankových rakiet na to, aby sa dokázali brániť útokom sýrskej vládnej armády a aby dokázali udržať svoj vplyv v rôznych strategických oblastiach.

Podľa slov Abu al-Ezzu členovia an-Nusry nepovolia žiadne humanitárne konvoje do obkľúčeného Aleppa, pokiaľ sýrska vládna armáda neuvoľní obkľúčenie cez Kastello a v oblasti severného Aleppa.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru