Rakouské voliče zasáhl šok! Prezidenta si zvolí až na konci roku

Rakúska Národná rada dala zelenú pre odloženie prezidentských volieb. Po masívnych problémoch s chybnými hlasovacími obálkami a pravdepodobnom podvode Rakúsko povolá voličov späť k urnám 4. Decembra. Tentokrát sa však vláda “poistila” znížením vekovej hranice pre možnosť voliť, čo stúpenci konzervatívca a euroskeptika Hofera označili za účelové.

Pôvodne naplánované opakovanie prezidentských volieb malo prebehnúť na začiatku októbra. Chybné lepidlo na hlasovacích kartách viedlo k ďalšiemu odkladu. Lepidlo na obálkach, ktoré pochádzajú z Nemecka, sa čiastočne rozpúšťa. Ak obálky nebudú zalepené, ale ostanú otvorené, hlas bude neplatný.

Národná rada však navyše schválila aktualizáciu zoznamu voličov. Mladí ľudia, ktorí v posledných mesiacoch dosiahli 16 rokov, môžu po novom tiež hlasovať za prezidenta.

Zelenými podporovaný víťaz prvých anulovaných volieb Alexander Van der Bellen (72) bude opäť bojovať proti FPÖ kandidátovi Norbertovi Hoferovi (45). Ústavný súd anuloval prvé voľby kvôli viacnásobným chybám pri počítaní hlasov. Navyše bol rozdiel medzi Van der Bellenom a Hoferom len minimálny.

Stúpenci Hofera takúto zmenu označujú za účelovú a obávajú sa, že sa tak udialo z dôvodu, že je mládež ľahšie ovplyvniteľná. Iní dúfajú, že mladí využijú svoj zmysel pre spravodlivosť a podľa toho aj budú voliť.

Na zníženie vekovej hranice pre prezidentské voľby reagovala aj česká advokátka Klára Samková, ktorá na svojom profile na sociálnej sieti Facebook napísala:

“Předpokládám, že je vše jasné, co se děje, když dojde k tomuto posunu:
1) První volby neplatné, protože zfalšované
2) Druhé volby odložené, protože technicky nepřipravené
3) Třetí volby: změněný elektorát, protože ten při tom původním se musely ty volby zfalšovat, aby vyhrál ten “pravý” a teď, když už by o s tím falšováním nebylo tak snadné, nezbývá nic jiného než zaútočit na nejslabší kusy – tedy ty, kteří nikdy nevolili, nemají s tím žádné zkušenosti a dají se (alespoň dle názoru těch, kteří jim to umožnili) nejsnáze ovlivnit ve prospěch “žádoucího kandidáta.
Převelice doufám, že se u rakouské mládeže projeví to, co je mládeži vlastní: extrémní smysl pro spravedlnost. A doufám, že pochopí, že ti, kteří se zdají, že s nimi hrají “férovku” jsou pěkní křiváci a podporu si nezaslouží…
P.S. Z hlediska čistě právního to samozřejmě je hovadskost prvního řádu…”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru