Rusko: Američani nechtěli dohody o Sýrii zveřejnit!

Ruské ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých internetových stránkách text syrské dohody, jíž bylo dosaženo se Spojenými státy, a vyzvalo Washington, aby veřejnosti poskytl celý balíček dvoustranných dohod.

Ministerstvo zdůraznilo, že Rusko celou dobu navrhovalo „předávat každý dokument ke zveřejnění po jeho schválení”, ale americká strana byla důsledně proti.

„Obzvláště vyvolávala pozornost neochota veřejně potvrdit svůj závazek oddělit zdravou opozici od „Džebhat an-Nusra”, odnoží Al-Káidy, a společně s Ruskem udeřit na teroristy a na některé z jejich pomahačů, neustálou palbou,” píše se v prohlášení.

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo naději, že Spojené státy budou i nadále plnit své závazky vyplývající z oddělení „umírněné“ opozice a teroristů.

Poznamenalo, že řada militantů, které Washington označuje za „umírněné”, bojuje „s Džabhat an-Nusra a dokonce s ní téměř splynuli”.

„Znovu opakujeme, že zahrávání si s teroristy a jejich přehlížení nikdy k ničemu dobrému nevedlo,” zdůraznilo ministerstvo zahraničí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a americký ministr zahraničí John Kerry se 9.září dohodli na plánu pro Sýrii. Jedná se především o příměří a koordinaci činností mezi ruskou a americkou armádou.

(KPa, pz.cz, Foto: Orlok / Shutterstock.com)

Přejít nahoru