Rusko: Podezření, že Spojené státy pomáhají IS se zhmotňuje!

Jen týden po 14hodinovém vyjednávacím maratonu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova a americkým ministrem zahraničí John Kerry se ocitly dosažené dohody ve vážném ohrožení.

Po náhlém vzdušném úderu mezinárodní koalice na pozice syrské armády v oblasti Dair az-Zaur si USA a Rusko vyměnili ostré repliky.

V důsledku úderu letounů mezinárodní „antiislamistické koalice” 17. září na syrské jednotky v oblasti Dair az-Zaur bylo zabito 62 vojáků, asi 100 lidí bylo zraněno, uvedla agentura RIA Novosti. Koaliční letouny provedly čtyři údery. Podle Pentagonu, byly přesvědčeny, že bombardovaly postavení Islámského státu, a když ruská armáda ohlásil chybu, zastavily útok.

Zároveň ihned po bombardování přešli islamisté do útoku. Odrazit se ho Syřanům podařilo jen s podporou ruského letectva.

Brzy americké ústředního velení vydalo prohlášení, ve němž uznalo letecké údery koalice vedené USA, ale tvrdilo, že předem informovalo Moskvu předem o těchto náletech. Údery byly zastaveny, jakmile se Američané dozvěděli, že v této oblasti může být syrská armáda.

„Koaliční síly věřily, že udeřily na pozice militantní Daeš, které sledovaly delší dobu před útokem. Letecké údery koalice byly okamžitě zastaveny, jakmile byli činitelé koalice informováni ruskými činiteli, že možná, že vojáci a stroje patřily syrské armádě,” píše se v prohlášení.

„V Sýrii je komplikovaná situace, kdy existují různé vojenské síly a ozbrojenci v blízkosti u sebe, ale koaliční síly by úmyslně neudeřily na známé jednotky syrské armády,” uvedlo velení. „Koalice se bude zabývat dopady a okolnosti, za kterých se to stalo, aby zjistila, zda se může poučit z této lekce,” ujistila americká armáda.

V neděli americké Ústřední velení (CENTCOM) vydalo doplňující informaci i s podrobnostmi.

„V blízkosti Dair az-Zaurr tři nálety zničily sedm ropných cisteren IS a poškodily osm tras dodávek,“ uvádí se ve zprávě. „Kromě toho, v blízkosti Dair az-Zaur byl proveden jeden útok, o němž jsme byli přesvědčeni, že byl zaměřen na bojové pozice IS a mohl být mylně aplikován na syrské vojenské jednotky a zničil vojenské stroje syrské armády. Tento incident je předmětem vyšetřování.”

Celkově USA provedly v sobotu 21. náletů na IS v Sýrii a Iráku, z toho14 v Sýrii.

Je zajímavé, že svoji vinu na incidentu uznalo a omluvilo se ministerstvo obrany Austrálie. Jak uvádí ABC Broadcasting Corporation, s odkazem na ministerstvo, australská letadla zapojená do útoků koalice, zabila desítky syrských vojáků, mylně považované za bojovníky IS.

„Australské letectvo se účastnilo operací koaličních sil kolem Dair az-Zaur spolu s mezinárodní letectvem. Austrálie by nikdy nezacílila na syrské jednotky, aby aktivně podpořila IS,” uvedlo australské ministerstvo obrany, vyjadřující soustrast rodinám zabitých a raněným syrským vojákům.

Nicméně Moskva není spokojena s těmito vysvětleními. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová na televiznímu kanálu „Rusko 24″ vyslovila tvrdé výroky proti Američanům. Podle ní tyto útoky negují úsilí mezinárodního společenství na vyřešení syrského konfliktu – a to jak v rámci „Mezinárodní skupiny podpory Sýrie”, v Radě bezpečnosti OSN i na bilaterálním rusko-americkém základě.

„Nikdy v průběhu každodenních kontaktů mezi ruskou a americkou stranou v ženevském centru rychlé reakce, ani v téměř každodenních kontaktech Lavrova a Kerryho, nevyjádřili Američané své plány. Navíc ani nenaznačili plány k provádění operací v této oblasti.” zdůraznila Zacharová.

„Jestliže jsme měli dříve podezření, že se podporuje „Nusra”, tak nyní, po dnešních útocích na syrskou armádu, se dostáváme k opravdu hroznému závěru pro celý svět: Bílý dům obhajuje IS,” zdůraznila.

Výměna drsných vět Spojených států a Ruska pokračovala na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. A své dostala i ruská strana, třebaže za incident v Dair az-Zaur zdánlivě žádný přímý vztah nemá.

Před zahájením zasedání stálého zástupce OSN Spojených států Samantha Power vystoupila před novináře a nazval ruskou iniciativu svolat schůzi za „cynický a pokrytecký trik”.

V reakci ruský stálý zástupce v Radě bezpečnosti, Vitalij Čurkin, v dialogu s novináři označil chování své americké kolegyně za „divné”. Podle Čurkina, Powerová vstoupila do konzultační místnosti po jeho projevu a řekla, že ji to „nezajímá poslouchat, a budu říkat, že to vše je trik, a tak dále.”„To je absolutně bezprecedentní provokativní pozice. Za těchto podmínek jsem neměl zájem poslouchat, jak nás obviňují ze všech smrtelných hříchů, a já na oplátku také odešel. Zůstala tam naše delegace,” uvedl stálý zástupce Ruska.

„Dair az Zaur je jeden z nejdůležitějších symbolů odporu vůči IS, protože je na něj IS útočí již několik let, a syrské ozbrojené síly vedou intenzivní vojenské operace, aby zabránily dobytí Dair az-Zaur,” připomněl Čurkin.

„Slyšeli jsme jejich (Američanů) slova o tom, že prý chtěli zaútočit na IS, ale minuli … Ale abych byl upřímný, tomu se dá jen ztěžka uvěřit, protože pokud Spojené státy skutečně chtěly pomoci syrským ozbrojeným silám, které chrání Dair az-Zaur, mohly počkat pár dní, kdy by měla vstoupit v platnost naše dohoda uzavřená Sergejem Lavrovem a Johnem Kerry v Ženevě 9. září, a vytvořit společné výkonné středisko (SVS) … Pokud by Spojené státy chtěly uštědřit ránu islamistům, kteří útočí na Dair az-Zaur, pak … to bylo možné konzultovat s naší armádou, s níž jsou v neustálém kontaktu,” dodal Čurkin.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru