Svět míří do pekla a ukrajinský parlament tam ukazuje cestu, varuje Savčenková

Poslankyňa Najvyššej rady Nadežda Savčenková nevylúčila, že v budúcnosti môže byť zatiahnutá do bitky v parlamente.

Ukrajinská poslankyňa to vyhlásila v rozhovore pre televíziu “112 Ukrajina”, keď komentovala škandalózne ruvačky dvojice poslancov – Alexandra Vilkula a Vladimira Parasjuka.

Potýčka medzi oboma poslancami sa uskutočnila v budove televízie “112 Ukrajina” po vysielaní “Večerného primetime”, počas ktorého sa poslanci opakovane dostali do slovných konfliktov. Bitka poslancov je nahratá aj na videu.

V komentári k incidentu Savčenková povedala, že nie je pripravená na vyhodnotenie akcie svojich kolegov v parlamente.

“Svet mieri do pekla, a Najvyššia rada Ukrajiny ukazuje cestu … ja nebudem nikoho hodnotiť, no obávam sa, že by som sa do toho zapojila. To je všetko, čo vám môžem povedať .. ” poznamenala.

Savčenková dodala, že sa v ukrajinskom parlamente cíti ako “nový žiak v triede”, do ktorej sa dostala, keď už sa sformovala. Podľa jej slov poslanci “do úrovne učiteľov” nedorástli.

Vyhlásenia Savčenkovej často vyvolávajú silné reakcie verejnosti a médií. Napríklad v lete povedala, že obe strany konfliktu na Donbase musia spolu navzájom hovoriť a “viac si odpúšťať”.

Podobná bitka, no na pôde parlamentu, sa odohrala aj 19. augusta 2016. Vtedy to bolo kvôli sušienkam. Pobili sa zástupca šéfa frakcie “Bloku Porošenko” Alexej Gončarenko a poslanci “Opozičného bloku”.

Vo štvrtok 18. augusta generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko vyhlásil, že na budúci týždeň chystá prezentáciu v parlamente, ktorá sa bude týkať zbavenia poslaneckej imunity poslanca “Opozičného bloku” Nikolaja Skorika. Ten viedol v rokoch 2013-2014 v Odese regionálnu štátnu správu a je podozrivý z účasti na bití desiatok civilistov počas mítingov v roku 2014. Skorik všetky obvinenia popiera.

Následne, v piatok ráno 19.augusta Gončarenko prišiel do sály Parlamentu, kde je sektor “Opozičného bloku” a snažil sa hodiť na Skorikove miesto sušienky. Avšak ďalší traja poslanci “Opozičného bloku” mu v tom zabránili, čo bolo príčinou nuslednej bitky, ktorá vypukla medzi poslancami.

(KPa, kv.sk, Foto: Iren Moroz / Shutterstock.com)

Přejít nahoru