Uzavřenou „balkánskou trasou” již proniklo do EU přes 20 tisíc migrantů!

Více než 20 tisíc migrantů proniklo do Evropy po takzvané „balkánské cestě” od okamžiku jejího “oficiálního” uzavření v březnu tohoto roku, uvedl deník The Guardian.

Po summitu Evropské unie 7. března evropští lídři prohlásili, že příliv ilegálních přistěhovalců přes všechny země, které se nacházejí v západní části Balkánského poloostrova, je zastaven, připomíná britský list. Předseda Evropské rady Donald Tusk uvedl, že v roce 2015 proniklo balkánskou cestou do EU 880 tisíc nelegálních přistěhovalců a v prvních dvou měsících roku 2016 – 128 tisíc.

Podle publikace se po uzavření trasy počet migrantů dramaticky snížil. Přesto od března proniklo přes Srbska do Evropy 24.790 lidí. Za stejném období bylo zaznamenáno, že asi 21.000 z nich přešlo do Rakouska.

Evropa nyní prochází nejvážnější migrační krizí od druhé světové války, kterou vyvolaly především ozbrojených konflikty a ekonomické problémy na Středním východě a v severní Africe. Podle Mezinárodní organizace pro migraci, od počátku roku 2016 dorazilo do Evropy asi 200 tisíc lidí.

Vzhledem k nejistotě ohledně dohody s Tureckem a válkou v iráckém Mosulu (kde OSN odhadla možný počet uprchlíků na 1,2 milionu) se u některých evropských zemí zvyšují obavy z další obří vlny migrantů. Maďarsko například oznámilo, že postaví další paralelní zeď ke stávajícímu plotu na hranici se Srbskem.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru