Die Welt: „Puč” proti Angele Merkelové je v plném proudu!

V Německu je v plném proudu pokus o převrat proti kancléřce Angele Merkelové, třebaže k němu dochází bez povšimnutí, píše Die Welt.

„Vypadá to, že západ slunce Merkelové, který se předpověděl před několika měsíci, se pomalu začíná projevovat,” napsal autor materiálů Henryk M.Broder.

Podle něj to není proto, že by Horst Seehofer, šéf Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany Angely Merkelové Křesťanské a demokratické unie (CDU) „podřezával její trůn”, ani ne za „dosažení prahu integrace”, o kterém hovoří vicekancléř Sigmar Gabriel. Ostatně Gabriel, který stojí v čele Sociálnědemokratické strany Německa (SPD), se nezmiňuje o úloze vlastní strany v migrační krizi.

Důvodem také není to, že by spolková kancléřka, jak se zdá, začala konečně chápat hranice vlastních možností. „Vše je mnohem jednodušší. Je v plném proudu puč proti Merkelové. I když to tak na první pohled nevypadá,” tvrdí Broder.

Autor uznává, že pojem „státní převrat” vyvolává „určité asociace”, a zdůrazňuje, že to neznamená násilný vojenský převrat. Podle něj současným „pučistům” jednoduše postačí, aby věci nabraly volný průběh s předpokládanou „sebedestrukcí” samotné spolkové kancléřky.

Merkelová, podle jeho slov, učinila řadu rozhodnutí, jejichž důsledky nelze zvrátit. „Pokud by mohla být zastavena právě teď, země by se ocitla stavu emocionálního mimořádného stavu,” konstatoval Broder.

Lidé jsou z ní zklamáni, stejně jako Horst Seehofer, který už loni na podzim označil rozhodnutí Merkelové ohledně migrantů za chybu. Podle něj neexistuje žádný způsob, jak vše „vrátit do láhve”, čímž má na mysli otevřené hranice.

Proč ale vůdce CSU jen vyhrožuje, místo toho, aby zorganizoval vlastní stranu, a to nejen v Bavorsku, ale na federální úrovni, a nevyhlásil válku Merkelové, diví se Broder.

Předpokládá totiž, že právě v tom spočívá jeho kalkul. „Ať si (Merkelová) dělá, co dělá, tak dlouho, až už nebude moci. Dokud se její důvěryhodnost neocitně v suterénu. My ji nesvrhneme z trůnu. Ona spadne sama. Je to jen otázka času….” popisuje jeho teorii novinář.

Novinář poznamenává, že „pučistou” by mohl být nejen Seehofer: je možné, že několik mužů a žen nyní „sedí někde pohromadě” a dělají plány na den, kdy Merkelová ztratí svou moc.

Nespokojenost s Angelou Merkelovou na pozadí její migrační politiky roste již dlouhou dobu. A jak poznamenal The Guardian v článku o německém politikovi Spahnovi, který podle některých analytiků může vyměnit Merkelovou ve funkci kancléře, kancléřka se dosud mohla v každé situaci po začátku uprchlické krize spoléhat na vlastní stranu, ale nyní, po roce, se její liberální pozice protiví dokonce její vlastní straně.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru