VIDEO: Clintonová přitvrdila v rétorice: Hrozí Rusku válkou!

Během prezidentské kampaně republikánský kandidát Donald Trump vynikal občas jadrnými a přehnanými výroky a nyní se přidala i demokratická kandidátka Hillary Clintonová.
Hillary Clintonová, demokratická kandidátka na post preidenta USA.

V projevu v Cincinnati Clintonová uvedla, že “politicky, ekonomicky a vojensky” bude jako americký prezident bojovat proti každému, kdo se dopustí hackerských útoků proti americkému zřízení. Jen před několika měsíci, americký prezident Barack Obama položil právní základ pro tento postup a podepsal dekret, podle kterého se útoky hackerů rovnají vojenským útokům.

Clintonová výslovně uvedla Rusko a Čínu jako národy, které neustále provádějí hackerské útoky.

“Viděli jste zprávy, že Rusko a Čína napadly Národní výbor demokratů, možná i některé volební systémy jiných států. Musíme deklarovat, že se můžeme dobře bránit a že dokážeme bojovat proti těm co bojují proti nám. Udělám to jako prezident s tím, že USA budou jednat s kybernetickými útoky, tak stejně jako proti všem ostatním útokům.

Jsme připraveni reagovat politicky, ekonomicky a vojensky. Budeme investovat do ochrany naší vlády a naši národní infrastruktury. Z tohoto důvodu je třeba vojenský rozpočet zvýšit a musí být vyjmut z obecných rozpočtových škrtů,” zdůraznila Clintonová.

Bezpečnostní experti se shodují, že odhalit autora hackerského útoku je extrémně obtížné a výsledek není jednoznačný. Obvinění, že Rusko stojí za hackerskými útoky proti demokratické straně není dokázáno. Přesto Bílý dům oficiálně určil Rusko jako původce hackerských útoků, píše The Hill.

Není jasné, zda je to u Clintonové rétorika kampaně nebo skutečné politické plány. Celkově lze říci, že Clintonová v tomto projevu použila velmi agresivní tón a dlouze hovořila o rozvoji a rozšíření americké vojenské síly. Dokonce i Írán a Severní Korea byly výslovně Clintonovou označeny jako agresivní státy.

(KPa, pz.cz, Foto: Evan El-Amin / Shutterstock.com)

Přejít nahoru