Barack Obama schválil útok na Jemen poté, co byla ostřelována americká armáda

Američtí vojáci zasadili úder radiolokační stanici v Jemenu, byla to odpověď na ostřelování amerického torpédoborce v Rudém moři. Americký torpédoborec Mason se stal v posledních dnech objektem hned dvou raketových útoků v Jemenu.

Nejprve byly v pondělí na loď vypáleny dvě střely, které spadly do moře, aniž by loď zasáhly. Tehdy Pentagon obvinil ze střelby povstalce z řad Hútiů, ti ovšem veškeré výtky Washingtonu odmítli.

Ve středu se Mason opět dostal pod palbu, opět na něj vystřelili dvě rakety. Tentokrát ale byla ohrožena i další loď — Ponce, která torpédoborec během bojového hlídky doprovázela.

K dalšímu incidentu došlo v severní části průlivu Bab al-Mandab. Hned po tom v Pentagonu prohlásili, že jsou připraveni „odpovídajícím způsobem” reagovat. Washington zareagoval už několik hodin po střelbě na Mason. Terčem útoku americké armády se staly tři radary na území kontrolovaném povstalci z řad Hútiů.

„Podle původního hodnocení byly radary zlikvidovány”, řekl oficiální mluvčí ministerstva USA Peter Cook.

Mluvčí Pentagonu zdůraznil, že útok schválil osobně americký prezident Barack Obama. Útok na Jemen mu poradil ministr obrany Ashton Carter a předseda výboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA Joseph Dunford.

(VKe / ac24.cz / Everett Collection / Shutterstock.com)

Přejít nahoru