Džaafari: USA uvádějí veřejnost do omylu ohledně situace v Sýrii

USA, Francie a Velká Británie uvádějí veřejnost do omylu ve snaze ukázat, že podnikají opatření na překonání syrské krize, prohlásil stálý syrský zástupce při OSN Bašár Džaafari.

„USA, Francie a Velká Británie svolávají šest let za sebou jedno zasedání za druhým, dělají sponzory návrhů prohlášení předsedy, zpráv RB pro tisk, a to vše pouze proto, aby uvedly do omylu světovou veřejnost a ukázaly, že se snaží překonat krizi v moji zemi,” řekl v sobotním projevu na zasedání RB OSN věnovaném Sýrii.

Má za to, že uvedené státy podnikají diplomatické a mediální kampaně, „prosazují lživou myšlenku, že v Sýrii jde o konfrontaci tak zvané umírněné ozbrojené opozice s vládními sílami.” Přitom „naprosto ignorují fakt, že kvůli jejich politice jsou ohroženy životy stovek tisíc nevinných Syřanů.” Džaafari vyzval rovněž k zjištění skutečné strategie americké koalice.

Připomněl útoky „koalice proti ISIS” na syrské jednotky v okolí letiště Dajr az-Zaur, ke kterým došlo, podle tvrzení ústředního velení amerických vojsk, omylem. „Je na čase jak se patří rozebrat strategii této koalice, které velí USA, vyznat se v těchto systematických opakováních stejného omylu. Je to zjevný kurz, je to záměr,” prohlásil.

(KPa, Sputnik, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru