Čínské jednotky tajně pomáhají Asadovi. Hrozí konflikt s Američany

Čínska armáda zvýšila vojenskú podporu vládnych síl v Sýrii – a môže to skončiť konfliktmi s americkými vojakmi, ktorí nesúhlasia s Asadovým režimom, informuje denník The Sun.

Peking, kľúčový spojenec Asada, plánuje do krajiny vyslať čínske bojové lietadlá a oznámil, že bude trénovať sýrske jednotky. Čína a Amerika majú jedni z najsilnejších armád planéty a obe krajiny majú rozsiahly jadrový arzenál. Peking a Washington sú na nože kvôli územným nárokom v Juhočínskom mori.

Iránska vládna tlačová agentúra FARS hlási, že USA sa obávajú možného nasadenia protitankových striel blízkosti Latakia, sýrske prístavné mesto. Francúzsky politológ Thierry Meyssan hovorí, že je možné, že Čína sa pripojí k Rusku v nasadení pozemných jednotiek v Sýrii. A dodal: “Je pravdepodobné, že odpoveď na túto otázku bude závisieť od rýchlosti nasadenia USA v Juhočínskom mori, a na akejkoľvek provokácii spojencov v regióne.”

Čína sa tiež údajne obáva, že ISIS sa infiltruje do provincie Sin-ťiang, ktorá susedí s Pakistanom a Afganistanom. Meyssan dodal, že čínski vojenskí šéfovia sa chcú pustiť do Turkistanskej islamskej strany (prevažne moslimská etnická menšina v severozápadnej Číne).

V auguste sa Guan Youfei, čínsky vojenský úradník zodpovedný za medzinárodnú spoluprácu, stretol so sýrskym ministrom obrany, generálom Fahadom Jassimom al-Freijom v Damasku.

Michal Meidan, analytik energetických aspektov Ázie, povedal pre Daily Telegraph: “Nasadenie vedúcich čínskych vojenských príslušníkov znamená hlbšie zapojenie a strategickejší uhol.”

(KPa, skn.cz, Foto: ID1974 / Shutterstock.com)

Přejít nahoru