Už to začíná: Iráčané budou žádat po Washington náhradu za invazi!

Kongres USA přes varování přehlasoval 28. září Obamovo veto a schválil zákon, který umožňuje rodinám obětí teroristických útoků 11. září 2001 žalovat Saúdskou Arábii. Teď přišla odpověď – z Iráku.

Nyní, na základě tohoto precedentu, skupina aktivistů v Iráku oznámila svůj záměr požadovat náhradu škody od Washingtonu za krvavou invazi do své země v roce 2003.

Aktivisté z Iráku oznámili svůj záměr na televizi „Al Arabiya”, uvedla RT. Podle nich „parlament země může požadovat náhradu škody ze strany USA během americké invaze do Iráku, kdy byl svržen Saddám Husajn”.

Aktivisté uvedli, že pokud američtí občané dostali právo požadovat náhradu škody od jednotlivců i cizích zemí v souladu se zákonem 9/11, iráčtí občané si zaslouží to samé.

Skupina vyzvala k „podrobnému vyšetření zabíjení občanů Iráku, ztrátu majetku, jakož i případy mučení a jiné zneužívání práv Iráčanů americkými vojáky”.

Nedávno bylo oznámeno, že vdova po občanu Spojených států Stephanie Ross DeSimonoví, která ztratila manžela 11. září 2001, byla první, kdo podal žalobu proti Saúdské Arábii od přijetí zákona, který umožňuje rodinám obětí 9/11 teroristických útoků žalovat království.

Prezident Barack Obama k hlasování kongresu řekl, že bylo pro něj nemilým překvapením. „Jedná se o nebezpečný precedens. Náhle jsme vystaveni odpovědnosti za vše, co děláme po celém světě. A budeme budeme předmětem soukromých žalob u soudu, kde nevíme, jaké důsledky by mohlo být,” řekl vůdce USA.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru