Clintonová hrozila „obklíčením Číny protiraketovou obranou”!

Dokumenty zveřejněné Wikileaks ukazují, že Hillary Clintonová ještě jako americká ministryně vyhrožovala, že „uzavřou Čínu do kruhu protiraketových systémů”, pokud se Pekingu nepodaří zadržet severokorejský jaderný program.

WikiLeaks zveřejnil další důvěrné dopisy předsedy volební kampaně kandidátky na prezidentský úřad Hillary Clintonová, Johna Podesta. Dodnes zveřejnil web sedm částí této korespodnece.

Jak uvedla RIA Novosti s odkazem na agenturu  Associated Press, opublikované dopisy zahrnují doklad s fragmenty neformálních projevů Clintonové. V části týkající se Číny, se klade řada otázek, u nichž vznikl střet s Čínou, když Clintonová sloužila jako americká ministryně zahraničí.

„Chystáme se obklíčit Čín kruhem protiraketových systémů. Chystáme se v této oblasti umístit větší množství naší flotily. Tak se Číno ukaž! Buď je budete kontrolovat, nebo se budeme muset chránit sami..!” citovala agentura z projevu Clintonové z roku 2013.

Jestli bude severokorejský balistický test rakety úspěšný, mohlo by to představovat hrozbu nejen pro spojence USA v Pacifiku, ale pak „se mohou skutečně dostat na Havaj a teoreticky až k západnímu pobřeží”, řekla poté exministryně.

V září 2016 Clintonová znovu hrozila Pekingu nárůstem  raketových obranných systémů na Dálném východě, v případě, že čínská vláda nebude vyvíjet tlak na Pchjongjang, aby denuklearizoval problém. Podle ní mají USA „spoustu možností“, jak vyvinout tlak, které Američané mohou využít, a to navzdory nespokojenosti KLDR, Ruska a Číny.

Rusko a Čína ostře kritizují umístění a posilování americké protiraketové obrany v oblasti Korejského poloostrova, a tvrdí, že ve své podstatě nejsou zaměřeny na KLDR, ale právě proti nim.

(RCo / pz.cz / JStone / Shutterstock.com)

Přejít nahoru