Hrozí totální konflikt? Vytvořením bezletové zóny se Západ zatáhne do války s Ruskem, píše The Guardian

Návrh na zavedení bezletové zóny nad Aleppo, který se aktivně diskutuje u britských a amerických politiků, na první pohled vypadá lákavě, píše Jonathan Steele, komentátor The Guardian.

Podle jeho názoru ale realizace této myšlenky může přerůst do totálního konfliktu Západu a Ruska. Koneckonců, Moskva a Damašek se nevzdají pokorně svého “monopolu” na syrskou oblohu. A džihádisti se jen třesou na to, aby se dva Satani – Rusko a USA – do sebe pustili.

V roce 1991, Spojené státy a Spojené království úspěšně vyhlásily bezletovou zónu v severním Iráku na ochranu Kurdů. Ale v té době už byly ve válce se Saddámem Husajnem a porazily ho v Kuvajtu. „Opovrhovaný a izolovaný” irácký prezident byl sám na mezinárodní scéně. Ani Rusko, ani arabští spojenci mu nepomohli. A poslední věc, kterou chtěl, byla další konfrontace se USA.

O zřízení bezletové zóny (navzdory tomu, že tento krok nebyl schválen Radou bezpečnosti OSN) nepředstavoval pro Brity nebo Američany nebezpečí. Saddám nekladl velký odpor a žádné letadlo koalice nebylo sestřeleno.

Ale Sýrie není tento případ, zdůrazňuje autor. Syrské letectvo nehodlá zastavit svoji kampaň na zničení soupeře v Aleppu. Asad cítí, že získal výhodu, a má v úmyslu vybojovat největší město v zemi.

„Ale mnohem důležitější je, že je také Rusko aktivní ve vzduchu,“ zdůrazňuje Steele. „Jednostranné zavedení bezletové zóny (která nikdy nedostane mandát Rady bezpečnosti) bude vyhlášením války Rusku a Asadovi.”

Podle novináře je nebezpečí zřejmé. Nejde jen o náhodný střet západních a ruských letadel. Bylo by riziko bude pouze v případě, že by Rusové poslušně opustili oblohu, ale ti pro to nemají konkrétní důvod. Nehodlají zastavit bombardování, kterým, podle všeho, pomáhají pozemním silám Asada. Jít s nimi do otevřené konfrontace Západ riskuje start „závažné nepředvídatelné války”.

“Mnozí na straně džihádistů se nemohou dočkat, až se dva Satani – Západ a Rusko – zničí navzájem ve válce. Ale pro Británii a Spojené státy by to bylo šílenství,” poukazuje autor.

Podle jeho názoru existují pouze tři rozumné možnosti záchrany obyvatel Aleppa. Jedna z nich je dobrovolný odchod z těch džihádistů, kteří „používají civilní obyvatelstvo města jako lidský štít”.

„Například, proč  většina populace stále ještě město neopustila, vzhledem intenzitě ruského bombardování? Je to proto, že džihádisté blokují jejich odchodu?“ ptá se Steele. „Kromě toho, Sýrie se utápí v propagandistické válce, a srdcervoucí obrazy života a smrti v Aleppu, které jsou povstalci publikovány v sociálních sítích, aby zakryli odpornou podstatu těchto ozbrojených skupin”.

(PPi / ac24.cz / Drop of Light / Shutterstock.com)

Přejít nahoru