Die Welt: Syrský konflikt může přerůst v jaderný

Syrský konflikt je stále napjatější a přerůstá do globální konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy, píše Die Welt.

Přerušení jednání mezi Moskvou a Washingtonem o Sýrii a dohodě o odstraňování plutonia může představovat vzdání se zákazu jaderné války, který by byl „začátkem konce”, uvedla mrazivě publikace.

„Napětí v krizi na Středním východě roste, a to zejména v Sýrii,“ napsal Michael Stürmer, novinář deníku Die Welt. „Rusko a Spojené státy stále sklouzávají do riskantní situace s možným dopadem na Středním východě “. Otázka „kdo je vlastníkem Sýrii”, se stala za povstání, občanské války a masového exosu, ještě komplikovanější.

Jednání mezi Kremlem a Bílým domem byly rozbity, stejně jako dohoda o odstraňování plutonia. Nyní komunikace probíhá nejnebezpečnější a brůtální formou – zbraněmi. Aby znovu posadilo Američany k vyjednávání a neutralizovalo použití jejich protiraketových systémů, Rusko umísťuje svůj vlastní systém do Tartusu.

Skutečnost, že to není tajné, ale „hlasité a jasné”, dokazuje, že „Putin sází na vykalkulované riziko”. “Pro Putina je to otázka prestiže a parity s nenáviděnou a obdivovanou Amerikou, pro Američany je to o pokračující přítomnosti mezi Středozemním mořem, Perským zálivem a Indickým oceánem a jejich globální politickou funkcí,” tvrdí Stürmer.

Na rozdíl od éry studené války, současný konflikt nezachvacuje celý svět ideologicky, ale představuje „klasickou konfrontaci mezi euroasijskými pozemními silami a námořními silami Atlantiku”. Zároveň připomíná starý boj o základny, půdu a zdroje. „Hlavní otázkou je, zda stále platí zákaz jaderné války nebo zda jsme v Sýrii svědky začátku konce,” dodává novinář deníku Die Welt.

(KPa, pz.cz, Foto: ART production / Shutterstock.com)

Přejít nahoru