Merkelová obvinila německé podnikatele z antiamerikanismu!

Německá kancléřka Angela Merkelová odsoudila neochotu německých podnikatelů jednat o dohodě o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií (TTIP) a obvinila je z antiamerikanismu.

Merkelová to prohlásila během svého projevu na Den německého průmyslu 2016 v Berlíně, uvedl deník Die Zeit.

„Když jsme mluvili o podobné dohodě s Ruskem, tak jsme neslyšeli ani polovinu kritiky, kterou slyšíme nyní. Nad tím se musíme zamyslet,” řekla kancléřka (CDU) a vyzvala podnikatele, aby přehodnotili svůj postoj k ekonomické spolupráci se Spojenými státy.

Dříve ale i její kolega ve vládě vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel (SPD) řekl, že jednání o TTIP selhala.

Odpůrci dohody jsou přesvědčeni, že ta odráží zájmy pouze nadnárodních společností, které vystupují ve prospěch snížení kontrolních a deregulačních opatření v Evropě. V německu proti TTIP v poslední době protestovaly statisíce lidí.

Němečtí podnikatelé jsou už delší dobou pepřem v očích německé kancléřky, zejména kvůli jejich narůstajícímu odporu vůči protiruským sankcím. Komplikují tak Merkelové nejen snahu sankce prodlužovat v rámci EU, ale i blokovat jejich rozšíření.

(KPa, pz.cz, Foto: 360b / Shutterstock.com)

Přejít nahoru