Internetový gigant tajně stahoval emaily svých uživatelů

Internetový gigant tajne skenoval milióny emailov svojich užívateľov, aby ich následne poskytoval americkým tajným službám. Firma Yahoo k tomu využívala špeciálny software. Samotná spoločnosť podľa informácií servera Echo24.cz k celej veci uviedla len to, že ctí zákony Spojených štátov.

Samotné dáta si podľa agentúry Reuters vyžiadali zamestnanci Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Túto informáciu potvrdili tri na sebe nezávislé zdroje, pričom dva z nich v minulosti pracovali priamo v spoločnosti Yahoo.

Americký gigant pri skenovaní emailov využíval špeciálne vyvinutý software, ktorý dokázal priamo v správach identifikovať kľúčové slová a znaky. Avšak o tom, ktoré dáta budú poskytnuté tajným službám, údajne zamestnanci firmy nevedeli.

Zároveň nie je zatiaľ známe, či podobnú činnosť vyvíjali aj ostatné technologické spoločnosti. Americký zákon totiž dovoľuje tajným službám požadovať poskytnutie tých dát, ktoré podľa nich môžu pomôcť v boji proti terorizmu. Firmy však môžu voči takýmto požiadavkám namietať na súde, ktorý je zriadený špeciálne pre tieto záležitosti.

Americká firma Yahoo sa však rozhodla nevyužiť túto možnosť. Ako dôvod uviedla obavy, že by celý spor prehrala. Podľa zverejnených informácií toto rozhodnutie spoločnosti prijali jej zamestnanci s nevôľou.

(KPa, hs.sk, Foto: jejim / Shutterstock.com)

Přejít nahoru