Maďarsko: Referendum je pro malou účast neplatné

Nedeľňajšie referendum o utečeneckých kvótach v Maďarsku bolo neplatné vzhľadom na nízku účasť, hoci sa drvivá väčšina zo zúčastnených voličov vyslovila proti povinnému prerozdeľovaniu utečencov v EÚ.

Ukazujú to takmer úplné výsledky sčítania, ktoré v noci na dnes zverejnila volebná komisia.

Z výsledkov sčítania 99,98 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že stanovisko maďarskej vlády proti kvótam podporilo viac ako 3,25 milióna voličov, teda 98,3 percenta tých, ktorí odovzdali platné hlasy.

Účasť na referende však dosiahla 43,9 percenta – a po odpočítaní takmer štyroch percent neplatných hlasov dokonca len 40,1 percenta. Aby bolo hlasovanie platné, muselo viac ako 50 percent maďarských voličov odovzdať platné hlasy. To že je maďarské referendum neplatné však nič nemení na jeho vážnosti. Za vstup do EÚ sa totiž v referende vyslovilo iba 3 056 000 ľudí zatiaľ čo proti kvótam sa v tomto referende vyslovilo 3 204 000 voličov.

Obyvatelia Maďarska sa v referende vyjadrovali k otázke: “Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?”

(KPa, hs.sk, Foto: domaniczky / Shutterstock.com)

Přejít nahoru