Svět v ohrožení? Americké jaderné zbraně ovládá počítač z roku 1976

Automatický velitelský systém, který „koordinuje operační funkce” amerického jaderného arzenálu, včetně mezikontinentálních balistických střel a strategických bombardérů, běží na počítači IBM Series 1 z roku 1976.

A pro jeho obsluhu jsou stále používány osmipalcové diskety. Upozornila na to vládní kontrolní agentura Government Accountability Office (GAO).

„Ten systém stále používáme, protože pořád funguje,” vysvětlila AFP lakonicky mluvčí Pentagonu Valerie Hendersonová. Diskety by ale měly být do konce roku 2017 nahrazeny modernějšími a bezpečnými digitálními zařízeními, slíbila.

Zoufale zastaralé informační systémy ovládající americké zbraně hromadného ničení by mohly představovat bezpečnostní riziko, rozhodně ale extrémně zatěžují rozpočet. Provoz a údržba stávajícího systému vyjdou zhruba třikrát dráž, než kdyby si americké ministerstvo obrany nechalo zhotovit zcela nový systém na zakázku, konstatovala dále agentura GAO.

Například jen za minulý rok spolykal automatický velitelský systém 61,2 miliardy dolarů, což odpovídá 1,48 biliónu korun. Ministerstvo obrany by podle zprávy mělo systém zmodernizovat do konce roku 2020.

Pentagon ale není jediný americký resort, který nejde s dobou. Agentura GAO konstatovala, že informační systém ministerstva financí je naprogramován v jazyku symbolických adres, což je nízkoúrovňový programovací jazyk z padesátých let minulého století.

(KPa, skn.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru